commentaar voor de camino del north... laat hier gerust achter.

Write a comment

Comments: 50
 • #1

  Diederik (Sunday, 19 June 2016 14:52)

  Vas s’y Tom, Courage ! Prends le temps et profite de ton chemin !

 • #2

  Kelle & Kathy (Thursday, 07 July 2016 05:33)

  Alweer prachtige foto's en verhalen. We kunnen weer samen met jullie genieten.
  Veel succes !

 • #3

  Hans (Thursday, 07 July 2016 12:12)

  “Goedheid in woorden schept vertrouwen. Goedheid in denken schept diepzinnigheid. Goedheid in geven schept liefde.”

  Lao Tzu

  Het ga jullie goed en kom tot mentale rust.

 • #4

  Gary L Lindberg (Friday, 08 July 2016 04:38)

  Frankie,, Nice postings, wish that I was with, good luck

 • #5

  firmin lea (Friday, 08 July 2016 12:59)

  hallo hoe gaat het daar met jullie deze avond zijn jullie in deva zeker zo te lezen is het al knap lastig geweest stap er maar goed op los en nog veel stapplezier en eliane het gaat u goed

 • #6

  opdebeeck rita (Friday, 08 July 2016 18:28)

  Hallo , heb nog niet veel tijd gehad om jullie verhalen bij te houden , HEE TERVUREN zit nog wat in mijn benen en lichaam en geest ! amaai ni , we worden oud .
  Dus met deze zijn we terug in de running , ik lees dat jullie goed bezig zijn , en de sfeer zit er in , geniet zeker van de omgeving want die is gewoon super mooi .
  Eliane , hou er de moed in , en laat je niet doen door de mannen, hihi.
  Nog veel plezier en tot later ,
  rita

 • #7

  Hans (Friday, 08 July 2016 21:12)


  Wat Baskische cultuur:

  Mari (godin)

  Mari is de belangrijkste godin uit de Baskische mythologie. Ze wordt ook Mari Urraca, Anbotoko Mari (de Vrouw van Anbotoko), Anbotoko Sorgina (de heks van Anboto) and Anbotoko Damie genoemd. Ze kan in verband worden gebracht met Murumendiko Dama.

  Ze was getrouwd met de god Sugaar (ook wel Sugoi of Majue genaamd). Samen met haar man had ze twee kinderen, Atarrabi was de goede zoon terwijl Mikleats de slechte was.

  Mari wordt in verband gebracht met het weer. Als ze met haar man door de lucht reist, valt er hagel en als ze uit haar grot vertrekt komen er stormen. Als ze in Anboto is regent het en als ze op een andere plek is blijft het droog (de plekken variëren). In Oñate wordt gesproken over Aloña. In Beizama wordt verteld dat hagel voorkomen kan worden door de juiste spreuken uit te spreken.

  Volgens mensen in Zeanuri leeft Mari zeven jaren in Anboto en dan zeven jaren in Oiz, in Olaeta wordt gesproken over Gorbea.

  Mari leeft onder de grond, vaak in een grot in een hoge berg. Ze ontmoet haar man elke vrijdag en ze creëren dan de stromen die vruchtbaarheid brengen over het land en de mensen. Mari wordt gediend door een groep sorginak (heksen).

  In vele legenden heeft Mari dochters of zonen, het aantal varieert.

  Mari zou getrouwd zijn met Diego López de Haro, de heer van Biskaje. Mari stond erop dat hij zijn geloof buiten de deur zou houden. Op een dag zag hij dat de voet van zijn vrouw een geitenpoot was en hij maakte het teken van het kruis. Zijn vrouw greep zijn dochter en verdween en kwam nooit weer terug.

  Volgens een legende uit Otxandio is ze de kwade zus van een katholieke priester. In andere versies is de priester haar neef, Juanito Christu, en hij kan goed jagen.

  In Elorrieta wordt verteld dat ze haar haren kamt bij de grot en geen herder nabij kon komen. Haar krachten konden onschuldige zielen geen kwaad doen.

  In het volksverhaal De heks uit de grot wordt verteld over haar zeven kinderen die ze samen met een mens kreeg. Als haar man de kinderen wil laten dopen, verdwijnt de vrouw naar de bergen.

  Als men verdwaalt, moet men driemaal haar naam roepen. Ze zal boven het hoofd verschijnen en de weg wijzen.

  Folklorist Resurrección María de Azkue verbindt zeven broers aan Mari. Voor haar ongehoorzaamheid werd ze tot heks gemaakt.

  Mari rijdt op haar wagen, getrokken door paarden of rammen, door de lucht. Ze wordt geassocieerd met donder en bliksem en wind en ze wordt vaak afgebeeld met de vollemaan achter haar hoofd. Ze is vaak gekleed in rood, wordt als vrouw van vuur afgebeeld en als een bliksemflits. Ze wordt in verband gebracht met rode dieren (koe, ram, paard) en met de zwarte geit.

 • #8

  Wilma (Saturday, 09 July 2016 22:44)

  Prachtige foto's , en weer genieten van de verslaggeving! Eliane, Diederik en Frankie Bon Camino !!

 • #9

  Hans (Monday, 11 July 2016 07:00)

  Virginia Woolf
  Brits schrijfster en feministe 1882-1941

  Hetgeen vreugde en zwaarmoedigheid scheidt, is niet breder dan het scherp van een mes.

 • #10

  firmin lea (Tuesday, 12 July 2016 15:22)

  he he he leuk om jullie reisverhalen te lezen diederik ze zijn prachtig en de foto s zijn ook mooi zalig om naar te kijken goedbezig ik wens jullie heel veel leuke momenten veel moed het is precies toch een beetje lastiger dan de andere camino s veel succes het ga jullie goed groetjes dag eliane je doet dat goed voor u is het toch de eerste keer he eliane diederik frankie we duimen verder

 • #11

  NICK d'Alsace (Tuesday, 12 July 2016 23:10)

  Chers Amis, vous avez pris cette année le chemin que j'ai effectué l'an passé après vous avoir quittés. Vous resterez toujours pour moi de bons compagnons de route et des vrais samaritains sensibles lorsque la tendinite m'a terrassé. J'espère vous revoir. Profitez bien de chaque étape qui se déroule sous vos pied. Je vous embrasse. Jean-Marie

 • #12

  Hans (Wednesday, 13 July 2016 13:33)

  Een wandeltocht is enkel een manier om een paar weken stil te kunnen zijn, weg van het gesnater van alledag. Om door inspanning van het lijf en ontspanning van de geest in een staat van zuiverheid te geraken. Zoiets moet het zijn.
  (onbekende bron)

 • #13

  Hans (Thursday, 14 July 2016 20:02)

  Prachtige zee/ strand vergezichten !!!! (foto's)

  Victor Hugo
  Frans schrijver 1802-1885

  Er is een schouwspel grootser dan de zee: dat is de hemel; er is een schouwspel grootser dan de hemel: dat is het geweten.

 • #14

  Hans (Saturday, 16 July 2016)

  Voeten zijn nodig om te gaan, ogen om te zien, oren om te horen. Maar bovenal vraagt de pelgrimsweg om wat Spanjaarden “alma” noemen en wat we het best met “bezieling” kunnen vertalen. Want wat is pelgrimeren anders dan kijken met je innerlijk oog en luisteren met je hart en zo het geheim van het leven op het spoor komen?

 • #15

  Gerrie (Sunday, 17 July 2016 14:02)

  Weer een geweldige tocht, dit is elke dag weer genieten!!! Kus voor jullie drietjes.xx
  " No hay camino para la paz
  la paz es el camino"
  Mohatma Gandhi.

 • #16

  firmin lea (Monday, 18 July 2016 16:26)

  heij daar alle drie hoe gaat het met jullie " zo te zien amuzeren jullie toch goed zo mooi bruin gebrand !!! mooie foto "s toffe commentaren diederik we duimen verder xxx bon camino !!!!

 • #17

  Hans (Wednesday, 20 July 2016)

  Hier in Tervuren is het al 2 dagen na een meer dan 30°. Kunnen een beetje de temperatuur aanvoelen zoals jullie in Spanje.
  Wat informatie over de provincie waar de 3 pelgrims zich vertoeven/

  Cantabrië: een schat aan cultuur en natuur

  De regio Cantabrië is een populaire bestemming onder Spanjaarden, maar is bij lange na geen bestemming voor massatoerisme, en dat maakt het tot een zeer aantrekkelijke streek.

  Cultuur en natuur zijn de twee pijlers waarop deze regio steunt.

  Cantabrië heeft een vochtig en zacht klimaat. Daaraan heeft de streek de rijke en gevarieerde vegetatie te danken die de kust de naam 'Costa Verde' (groene kust) bezorgd heeft.

  Het landschap in Cantabrië is bijzonder veelzijdig. In het zuiden liggen pittoreske dorpjes in de machtige bergen, waar nog steeds beren, wolven en adelaars te vinden zijn. In het noorden, langs de kust, liggen magnifieke baaien, eindeloze stranden en romantische visserstadjes. Dankzij de bergen en de zee kan je in Cantabrië alle mogelijke sporten beoefenen, zoals zeilen, rafting, kano, hiking, of zelfs jagen en vissen.

  Een van de meest typerende kenmerken van Cantabrië is het rijke culturele erfgoed. Aan de monumenten, historische gebouwen en oude stadskernen zijn de geschiedenis, de tradities en gewoontes van deze streek nog steeds goed af te lezen.

  Van de inwoners van Cantabrië (cántabros) kunnen we zeggen dat ze over het algemeen gereserveerd zijn, en dat hun karakter aanvankelijk wat stroef over komt. Maar nadat je ze leert kennen gaat dat over in edelmoedigheid en verfijndheid.

  Cantabrië heeft een uitstekende keuken, met vis als hoofdingrediënt aan de kust en vlees in het binnenland. Eén van de specialiteiten zijn de heerlijke stoofgerechten, zoals de vermaarde cocido montañés (bergstoofpot). De kazen verdienen een speciale vermelding: er is een enorme verscheidenheid, en ze behoren zonder twijfel tot de beste van Spanje.

  Cantabrië kenmerkt zich ook door de rijkdom aan kleurige volkstradities. Dat maakt de streek tot een reisbestemming die iedereen voor zich zal weten te winnen.

 • #18

  Hans (Friday, 22 July 2016 09:15)

  Wat achtergrond informatie over Sint Jacob.

  Sint Jacob en de camino
  1. Wie was Sint Jacob?
  Van de apostel Jacobus de Meerdere, ook wel Sint-Jacob (San Tiago in het Spaans) genaamd, zijn nauwelijks historische feiten bekend. Toch is hij niet weg te denken uit de cultuurgeschiedenis van West-Europa. Zijn graf ligt aan de oorsprong van de belangrijkste en mooiste monumentale weg die de middeleeuwen ons hebben nagelaten: de Camino de Santiago. (...)
  Wat is er dan zo bijzonder aan deze visser uit Galilea, van wie we niet eens weten wanneer hij geboren werd of hoe oud hij was toen hij stierf? (...) Hoe komt het dat ‘Santiago’ in onze tijd een toverwoord is geworden? Wellicht omdat er zo weinig over hem bekend is. Maar in de eerste plaats is Jacobus een heilige. Vrome verering, legenden en aan hem toegeschreven mirakelen deden de rest. (...)
  Pas in de zevende eeuw ontstond de overtuiging dat de apostel naar Spanje was gereisd om daar het geloof te verkondigen. Zijn prediking daar was geen succes. (...). Gedesillusioneerd keerde hij terug naar Judea. Hier kende zijn werk wel faam en succes, zo veel dat het de woede van de machthebbers opriep en hij uiteindelijk werd vermoord.
  Volgens de legende legden twee leerlingen, Athanasius en Theodorus, het lichaam van Jacobus in een bootje en stapten mee in. Door een engel geleid dreef het van Palestina over de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan naar de kust van Galicië (...). De leerlingen gingen met het lichaam van hun meester aan wal en vonden landinwaarts een geschikte begraafplaats. (...)
  Eeuwen gingen voorbij en niemand dacht nog aan het graf van de Heilige Jacobus. In 813 leidde een ster kluizenaar Pelayo er naar toe. (...). De vondst van zijn graf heeft grote gevolgen. Alfonso II van Asturië (791–842) sticht er een kerk en een klooster. (...)
  In zijn kathedraal verwelkomt Sint-Jacob nog steeds de pelgrims. Hij is een mooie vriendelijke man, hoog gezeten onder het timpaan van de Pórtico de la Gloria. In zijn kamertje, achter het hoofdaltaar, laat hij zich nog steeds omhelzen, zoals het pelgrimsritueel voorschrijft. (…)


  2. Waarom is de schelp het symbool van de pelgrim?
  Historici hebben hier geen goede verklaring voor. Vast staat wel dat er rond het jaar 1200 bij het noordportaal van de kathedraal ongeveer tweehonderd concheiros (schelpenverkopers) hun winkeltje hadden.
  Het meest spectaculaire verhaal over de oorsprong en de betekenis van de jacobsschelpen dateert uit de dertiende eeuw en werd opgetekend door Bernardo de Brihuega, kanunnik aan de kathedraal van Sevilla en medewerker van koning Alfonso el Sabio (de Wijze).
  Op het strand in de buurt van Oporto vierde men de bruiloft van een jonge ridder. Geheel onverwacht sloeg zijn paard op hol en kwam in zee terecht en de bruidegom verdween met paard en al in de golven. Op dat ogenblik kwam het scheepje van Sint-Jacob en zijn twee discipelen langs. De ridder botste tegen het scheepje en kon vervolgens naar het strand terugzwemmen. Ruiter en paard waren ongedeerd, maar helemaal overdekt met schelpen. Alle aanwezigen verheugden zich om die wonderbaarlijke redding door de apostel. Nog voor hij in Galicië aan land kwam, had hij al een mirakel verricht. Vanaf dat ogenblik werd de schelp gezien als het symbool van de bescherming door Santiago.
  Maar de herkomst van de schelp zal wellicht altijd een mysterie blijven. Of zoals Joop van der Meulen in zijn spirituele reisgids “Het geheim van de schelp” schrijft: ”De schelp geeft zijn geheim niet zo maar prijs. Alleen door op weg te gaan, zal de mens erin kunnen slagen dit geheim, eigen aan zijn weg, te doorgronden”.

  3. Waarom is 25 juli een speciale dag?
  25 juli is de naamdag van Jacobus. Zijn sterfdag en geboorte in de hemel worden dan herdacht. In Santiago is het dan vooral feest, te beginnen met een groot vuurwerk op het plein voor de kathedraal op 24 juli om middernacht.
  In de kathedraal zijn de liturgische vieringen uitermate plechtig terwijl buiten de stad host en danst.

  4. Wat is een heilig jaar?
  In Santiago de Compostela viert men een heilig jaar telkens als 25 juli op een zondag valt. Het ritme waarin de heilige jaren elkaar opvolgen is elf, zes, vijf, zes, elf, enzovoort. Het vorige heilig jaar was 2010. De volgende worden, 2021, 2027 en 2032.
  Voor het eerst in de geschiedenis van de pelgrimage naar Santiago de Compostela sinds ca 800 wordt hier van afgeweken. De paus heeft 2016 ook voor Santiago de Compostela benoemd als heilig jaar.
  In Santiago de Compostela begon men met de viering van een heilig jaar omstreeks 1426

 • #19

  Diederik (Saturday, 23 July 2016 00:55)

  Hartelijk dank voor zoveel info Hans! Ze is me bijzonder bruikbaar. Ik heb geen tijd om alles op te zoeken. Het wandelen vlot wel, het feit van heel de tijd langs de kust te lopen en dus tussen vakantiegangers maakt het iets moeilijker om afstand te nemen van het het plat banale, wat de kust nu dikwijls is, maar door vroeg op te staan en dan de bergen in te trekken lukt het wel terug in een juiste "camino-mood" te geraken.
  Het team.... ;-)

 • #20

  Hans (Saturday, 23 July 2016 11:20)

  Bedankt voor uw vriendelijke woorden Diederik. Ik ben blij dat ge nog een persoon met name Eliane de ervaring wat jullie verleden jaar hebben meegemaakt laat ervaren. En wat een pak nieuwe vriendschapsbanden hebben jullie weer gesmeed ginder achter.
  Jullie zijn al half weg gekomen, mooi zo.

  Confucius
  Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.

 • #21

  firmin lea (Tuesday, 26 July 2016 18:19)

  hallo; jullie zijn nu al goed over de helft , en al zo veel mee gemaakt , dat is wel een proficiat waard ; en ons eliane doet dat toch ook heel goed hé chapeau voor onze leddie !!!! diederik u schijft mooie bloemen ,en die veel mooie vlinders ,het is precies het paradijs we kunnen weer samen met jullie mee genieten succes verder !!!! dikke kus eliane , diederik, frankie

 • #22

  Hans (Tuesday, 26 July 2016 18:20)

  Blijkbaar heeft een Nederlander een film gemaakt over de "Camino":

  Gedurende drie jaar volgde Freddy Mouchard pelgrims op hun route naar Santiago de Compostella. COMPOSTELLA is een spirituele film, de religieuze dogma’s voorbij.
  Hier de trailer:

  https://youtu.be/mg4X6eWBibI

  Hier de link naar de website met wat meer uitleg:

  http://www.contactfilm.nl/films/compostella/

 • #23

  Brigitte et Thierry (Thursday, 28 July 2016 08:34)

  contenu de la croquette noire au Pétrole ! toujours inconnu :o))))) Love tout plein à chacun de vous Maryline, Frankie and Hollywood. Step by Step : Buen Camino amigos .. <3

 • #24

  Hans (Thursday, 28 July 2016 09:07)

  Om de herinnering “Les divas du dancing” uit de jaren ’80 te ondersteunen met een videoclip, kijk via volgende link:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dhu-KDRU2Kc

  Erich Fried
  Oostenrijks schrijver en dichter 1921-1988
  Wie zegt: hier heerst vrijheid, liegt, want vrijheid heerst niet.

 • #25

  wangermez56@gmail.com (Saturday, 30 July 2016 15:45)

  Nu ben j der bijna he... stap na stap....en ik zie da jij al heeeeeeel veeeeel stapjes hebt gedaan..
  Je komt er... doei....Martine...

 • #26

  Hans (Sunday, 31 July 2016 10:56)

  Abdul Ala Maharry
  Arabisch schrijver

  Hoop is als de wolken:
  Sommigen drijven voorbij,
  Andere brengen regen.

 • #27

  Kristien en Ferrie (Sunday, 31 July 2016 18:49)

  Beste Frankie, Diederik en Eliane
  We zijn pas thuis van onze pelgrimstocht via 'de Ruta de la Plata'. We zijn op 6 juli in Zamora vertrokken en op 26 juli in Compostela aangekomen. We hebben veel aan jullie gedacht en de weerberichten gevolgd. Hopelijk hadden jullie niet te veel regen. Onze tocht is zeer goed verlopen, het landschap adembenemend mooi, het klimaat aangenaam en de ontmoetingen met de andere pelgrims verrijkend.
  We wensen jullie nog veel succes toe op jullie staptocht!
  Hartelijk
  Ferrie en Kristien


 • #28

  Dirk (Sunday, 31 July 2016 22:58)

  Heb eindelijk weer ingepikt met de fotoverhalen. Groeten uit Leuven en succes met de tocht alledrie! Jullie moed doet me denken aan deze spreuk die ik op vakantie las: "Alle sagten, das geht nicht. Dann kam einer, der wusste das nicht und hat's gemacht!"

 • #29

  Hans (Monday, 01 August 2016 17:33)

  Wat een prachtige vergezicht foto's van de ondergaande en opkomende zon.

  Hippocrates
  Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel.

 • #30

  Nico & Monique (Monday, 01 August 2016 23:08)

  Beste Frankie, Diederik, Eliane!
  Heerlijk weer te lezen hoe jullie het beleven, het verslag leest fijn en de foto's zijn mooi.
  In juni stapten wij nog even in jullie voetsporen, vanaf Bernadette in Nevers, waar we eens afscheid namen, naar Perigneux.
  Zo snel als we kunnen zullen we verder gaan en jullie sporen weer vinden.
  Het ga jullie goed!! Hartelijke groet!

 • #31

  firmin lea (Tuesday, 02 August 2016 14:32)

  hallo hoe gaat het daar met jullie !!! zo te lezen uitstekend die foto 's van de ondergaande en opkomende zon , prachtige zee strand en vergezichten jullie hebben nu al 700 km gestapt hé ,dat is niet slecht toch met veel regen de laatste dagen ; het is elke dag genieten voor ons om jullie te volgen , het ga jullie goed !!!! kus voor jullie drietjes

 • #32

  Kris, Ann, Ewout en Hannah (Wednesday, 03 August 2016 22:23)

  Beste Frankie, Diederik en Eliane, we volgen al geruime tijd jullie tocht naar Compostella. Door de prachtig neergeschreven verhalen te lezen en de mooie foto's te bewonderen, voelen we ons ook een beetje tochtgenoot met jullie. Een heel oprechte dank hiervoor!! Toch weer fantastisch wat jullie realiseren en zeker ook voor Eliane om dit te doen met twee ervaren wandelaars. We wensen jullie nog heel mooie ervaringen en ontmoetingen de komende periode. Vele groetjes van ons allemaal.

 • #33

  Hans (Friday, 05 August 2016 15:15)

  Mensen maken vaak een pelgrimstocht als ze een belangrijk besluit moeten nemen, of als ze een periode willen afsluiten. Tijdens de reis onthaasten mensen, maken ze hun hoofd leeg en raken ze dieper aan de kern van hun leven. Alle zintuigen gaan open, voor ontmoetingen met anderen, de natuur en niet te vergeten het weer. We zijn zo gewend altijd in de auto te kruipen en niet te ervaren of het regent of hagelt, of het waait of warm is. Maar ben je te voet of op de fiets onderweg, dan bepaalt het weer wat je wel en niet kunt doen. Pelgrimeren maakt je aardser en hemelser tegelijk, vertellen pelgrims. De ervaringen hebben grote invloed op het verdere leven.


  Joke Litjens

 • #34

  Hans (Friday, 05 August 2016 15:27)

  Arm zijn is niet weinig hebben, maar meer verlangen.

 • #35

  wangermez56@gmail.com (Friday, 05 August 2016 23:40)

  Dag leuke pelgrims, ik dacht dat jullie er al waren...maar ik zie..nog eventjes...geniet er van
  Groetjes en dikke kus...martine

 • #36

  Hans (Saturday, 06 August 2016 13:41)

  Vandaag een maand onderweg en nog maar 4 dagen te stappen. Een prachtige onderneming van jullie drie.

  Wat achtergrond informatie van de regio waar jullie vertoeven:

  Galicië (Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza) is een van de 17 autonome regio's van Spanje en ligt in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland.

  Algemeen
  Het grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een stad met iets minder dan 100.000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint Jacobus, Santiago.

  Geografie
  Tot het hooggebergte in Zuidoost Galicië behoren los Picos de Ancares (1826 m), de Cabeza de Manzaneda (1787 m) en de Peña Trevinca in de Serra de Queixa (2031 m). De kust is 1200 kilometer lang, en vormt daarmee 30% van de totale Spaanse kustlengte. Galicië omvat vier provincies: A Coruña, Pontevedra, Ourense en Lugo. In Lugo bevinden zich twee grote natuurgebieden, de Ancares en de Courel.

  Voor de kust liggen de archipel van Cíes (bestaande uit de eilanden Faro, Monteagudo en het eiland van San Martiño), de archipel van Ons (bestaande uit de eilanden Ons en Onza), de archipel van Sálvora (bestaande uit Sálvora, Vionta en Sagres), en andere eilanden als Cortegada, Arousa, Sisargas en Malveiras. Een groot deel van de eilanden behoort tot beschermde natuurgebieden.

  Het binnenland van Galicië wordt voor een groot deel gevormd door uitgestrekte bosgebieden. Elk jaar wordt Galicië getroffen door zware bosbranden.

  Bevolking
  Ondanks de hoge emigratiecijfers van de 20e eeuw is Galicië een van de dichtsbevolkte gebieden van Spanje. De hoogste bevolkingsdichtheid vinden we in A Coruña (143 inw./km2) en Pontevedra (207 inw. /km2). Het grootste deel van de bevolking leeft op het platteland, hoewel er in de laatste decennia sprake is van een trek naar de steden. De bevolking concentreert zich in de parochies, hetgeen een overblijfsel is van de kerkelijke hiërarchie die in de Middeleeuwen ontstond.

  Een groot deel van de beroepsbevolking is werkzaam in de primaire sector: landbouw, veeteelt, visserij en bosbouw (In Ourense is dit 32% van de bevolking, in Lugo 43%). Galicië had in 1920 1 980 000 inwoners, in 1950 2 604 000 en in het begin van de jaren negentig 2 720 500 inwoners. In de 20e eeuw was er sprake van een grote emigratie. Alle Galicische provincies hadden gedurende de periode tussen 1946 en 1970 een negatief migratiecijfer.

  In de regio Galicië spreekt ongeveer 70% van de bevolking Galicisch. Deze taal is een variant van het Portugees, met wat invloeden van het Spaans. Bovendien wordt het Galego ook nog gesproken in een klein deel van Castilië en León, en in sommige delen van Zuid-Amerika (bijvoorbeeld in Buenos Aires in Argentinië). In totaal spreken ongeveer 3 miljoen mensen Galicisch. De Spaanse staat erkent Galicisch als een van de vier officiële talen (samen met Castiliaans, Catalaans en Baskisch).


  Geschiedenis

  Galicië wordt bewoond sinds het Paleolithicum. In de 6e eeuw voor Christus kwamen de Kelten naar het noordwestelijk deel van Spanje. In de tweede eeuw voor Christus arriveerden de Romeinen. In de vijfde eeuw volgden invasies van Sueben en Vandalen en van de negende tot en met de elfde eeuw vielen de Noormannen de noordwestkust van Spanje aan.

  Het Koninkrijk Galicië ontstond tijdens de Reconquista. Het werd herhaaldelijk bij andere Spaanse koninkrijken getrokken, tot aan de eenwording van Spanje vanaf de Reyes Católicos.

  Het feodale systeem en de kerkelijke hiërarchie zorgden ervoor dat Galicië de laatste eeuwen, in vergelijking met de overige Spaanse provinciën, steeds verder achter raakte op economisch gebied. Door de Galiciërs wordt als stekend voorbeeld van die achterstand vaak verhaald over dorpen die verstoken bleven van elektriciteit hoewel de energiecentrale al twintig jaar naast het dorp stond.

  Op 18 mei 1981 trad het nieuwe statuut van autonomie (Estatuto de Autonomía de Galicia) in werking. Hiermee verkreeg de regering van de deelstaat meer bevoegdheden.

 • #37

  Kelle en Kathy (Monday, 08 August 2016 12:04)

  Awel we kijken uit naar jullie aankomst, het is alvast een schitterende prestatie alweer en Eliane, amai mijn voeten :-)

 • #38

  firmin lea (Monday, 08 August 2016 13:46)  allee nog een laatste duwtje en jullie zijn er ,go ,go,go,nu naar arzùa zeker !!! e en supper goede prestatie van jullie drietjes,dat mag wel gezecht worden we wensen jullie een goede aankomst in santiago groetjes

 • #39

  Gerrie (Monday, 08 August 2016 21:15)

  De Nachtegaal en de Amsterdamse Tulp.
  Heel mooi.
  Dank je wel voor je schrijverskunst
  Dikke kus.

 • #40

  Hans (Wednesday, 10 August 2016 10:22)

  WEEMOEDIG
  Mijn gevoel is belangrijk voor mij. Ik ben een echt gevoelsmens. Alleen gevoel uitdrukken in woorden is vaak erg lastig. Ik heb een aantal favoriete woordjes, en 1 daarvan is weemoedig. Veel mensen kijken vreemd op hoe ik beschrijf dat ik met een weemoedig geval uren lang in een trein kan zitten, naar buiten kijken terwijl de wereld aan mij voorbij trekt. De bomen, het gras, de koeien en de akkers. Het is allemaal een bewijs van onze aanwezigheid en het heeft een onovertroffen schoonheid. Zelfs in een vervallen fabrieksgebouw zie ik het mooie van ‘wij, de mens’. Om voor eens en altijd dat gevoel te verduidelijken, en het misverstand uit de wereld te helpen dat weemoedig per definitie depresief is, geef ik u het volgende citaat. Een van de mooiste citaten die ik tegen ben gekomen.

  ‘Melancholie in de betekenis van weemoed. En weemoed is ook een prettig gevoel, niet te vergelijken met het gevoel van uitzichtloosheid en zinloosheid dat de depressieve patiënt heeft. Integendeel, de weenmoed is bij uitstek het gevoel waarin de zin van het leven niet betwijfeld wordt, maar juist ervaren. Als je op het strand ij zonsondergang een weemoedig gevoel krijgt door al die kortstondigheid, ervaar je toch iets als: dit is de essentie van het bestaan.’

  Psychiater Van den Hoofdakker

 • #41

  Gerrie (Wednesday, 10 August 2016 20:08)

  He jullie moeten er al zijn.!!??
  Van harte. Weer een geweldige tocht ook wij hebben genoten.Hopelijk nog 3 dagen naar Finisterre.een dikke kus Rinie en Gerrie.

 • #42

  inez dechamps (Wednesday, 10 August 2016 22:25)

  Lieve , dappere mensen, wat zijn jullie knap en bewonderenswaardig sterk! Chapeau!! Ik hoop dat de aankomst in Santiago naar wens verloopt en jullie met trots en vreugde mag vervullen!
  in verband met je bedenking over St-Rochus , Didi, alvast even dit: Rochus van Montpellier (geboren 1295) schonk zijn bezit weg en wed bedelende pelgrim, daarom wordt hij afgebeeld in pelgrimskledij met st-jakobsschelpen op hoed of mantel. Verder heeft hij (meestal) een reistas, staf en kalebas bij zich. Hij verzorgde pestlijders en liep zelf de ziekte op. Vandaar zijn (vaak getoond) ontbloot bovenbeen; hij wijst meestal dan ook zijn wonde aan. Tijdens zijn ziekte bracht een hond hem brood, dat dier zou zijn wonden ook schoongelikt hebben: vandaar de aanwezigheid van de hond. St-Rochus was in de middeleeuwen een belangrijke "pestheilige" en werd aangeroepen tegen pest , puisten , schurft, zweren en voetpijn!! Wel te begrijpen dus dat deze heilige op de Camino redelijk present is : ) Als jullie straks thuis nog een excuus nodig hebben om een feestje te bouwen , ziehier een grondige reden: de feestdag van St-Rochus is 16 augustus!!Joepie!! goede en veilige reis terug naar huis! En voor nu: van harte proficiat met deze overweldigende tocht! dank voor het relaas: ik heb genoten van jullie verslagen!! Inez xxx

 • #43

  Kelle & Kathy (Thursday, 11 August 2016 07:46)

  Dikke proficiat aan alle drie ! Zeker aan ons Eliane, mooie prestatie, schitterend !
  Geniet nog van jullie uitstapje :-)
  Tot binnenkort !

 • #44

  Hans (Thursday, 11 August 2016 12:04)

  Ik sluit mij aan bij bovenstaande complimenten.

  Friedrich von Logau
  Duits dichter en epigrammatist 1605-1655

  Zichzelf bekampen is de zwaarste strijd, zich zelf overwinnen is de schoonste overwinning.

 • #45

  Wilma (Thursday, 11 August 2016 13:10)

  Proficiat!!

 • #46

  inez dechamps (Friday, 12 August 2016 21:26)

  lieverds, dikke dikke proficiat! wat een prestatie !! Jongens, bravo ALWEER !!Eliane, SUPER gedaan, meid, met DIE 2 gasten "en plus" , amai , chapeau! : ) ik ben blij eindelijk die foto's te kunnen zien , ik was ondertussen vreselijk verslaafd geworden aan jullie verslagen/ puike rapportering. Wat een kick , zelfs voor de thuisblijvers ...
  Geniet nog goed na (daar twijfel ik niet aan , eerlijk gezegd)! en veilig weer naar huis aub! we zien jullie zo graag terug! dikke kus , tot gauw! Inez

 • #47

  Jos (Sunday, 14 August 2016 13:21)

  Fantastisch ! Weer 3 medailles voor België .... en speciale pluim voor de dame in het gezelschap. Tot spoedig voor het hele verhaal bij een aangepast drankje(*)

  (*) Niet noodzakelijk beperkt tot dat ene ....

 • #48

  Francesco e Marina (Monday, 22 August 2016 13:57)

  Ciao Diderik, siamo Francesco e Marina, ci siamo incontrati in coda fuori dalla libreria Lello a Porto la scorsa settimana.
  Volevamo salutarti e farti gli auguri per i tuoi futuri viaggi di cammino. Per quel poco che siamo rimasti insieme, possiamo dire che sei una persona speciale e molto simpatica, e se un domani ti dovesse capitare di passare per Chiasso per venire in Italia, saremmo felici di ospitarti.
  Un caro saluto
  Francesco e Marina
  ottolini.f@tiscali.it

 • #49

  Katrien Vermeulen (Monday, 31 July 2017 16:45)

  Het was superleuk je blog over je Amerikareis te lezen. Well done ! Kat

 • #50

  sara (Thursday, 31 August 2023 15:30)

  Mijn 20-jarige huwelijk, gezegend met vier kinderen, stond op het punt uiteen te vallen omdat mijn liefhebbende echtgenoot zei dat hij onze verbintenis beu was en zonder reden wilde scheiden. Ik wist dat er iets mis was, dus na 3 maanden zoeken en veel teleurstellingen ging ik op zoek hulp van andere mensen Eindelijk ontmoette ik DR. SUNNY, een spirituele man die door zijn goden is gezegend met een bovennatuurlijk vermogen om verschillende problemen in het leven op te lossen. Ik legde hem mijn situatie uit en hij stelde mij enkele vragen die ik eerlijk beantwoordde. DR. SUNNY vertelde me wat het probleem was en vertelde me wat ik moest doen. Ik volgde al zijn instructies op en na een week kwam mijn man weer thuis. twee maanden buiten gebleven en de scheidingspapieren verscheurd en vandaag leven we vredig thuis. Als u ergens last van heeft in uw leven en u een snelle en betrouwbare oplossing wilt, neem dan contact op met DR SUNNY en u zult een reden hebben om uw getuigenis te delen, net als ik. Neem contact op met Whatsapp: +2348082943805 of e-mail hem..drsunnydsolution1@gmail.com