De Bodensee of meer van Konstanz heeft oevers in drie landen: Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. De eerste stad die we aandoen is het Duitse Friedrichshafen. We zijn ondertussen gewoon geraakt aan de gezellige drukte aan de oevers van Gardameer, en het is hier niet anders. Toch besluiten we geen buiten- maar eerder een binnen activiteit te doen. Friedrichshafen is de thuishaven van de Zeppelin. Graaf Von Zeppelin heeft hier het vaartuig ontworpen en laten bouwen…. Tot zo ver waren wij ook mee maar wat we zagen in het museum tartte onze verbeelding. Wisten jullie dat er trans-Atlantische vluchten (Rio en New-York) werden gedaan en dit in onvoorstelbare luxe.

 

Om het de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken had iedereen een privé slaapvertrekken, was er een restaurant waarvan de sterrenmaaltijden aan boord werden gekookt, was er een bar en een afzonderlijk rooksalon, zelf een werkruimte met kleine bibliotheek werd aangeboden! De couchettes met eigen wasbak waren eerder basic en doen denken aan een cabine in een slaaptrein. Het restaurant en de salons daarentegen waren uitgewerkt in pure art-Deco. In de maquette (schaal 1/1) van de leefgedeeltes van het luchtschip kuieren we gezellig rond en wanen we ons in dat zotte interbellum waar dit soort excentrieke realisaties door de aller allerrijksten graag gesmaakt werd. Het moet grandioos geweest zijn.

Bij het buitenstappen van het museum vaart er trouwens statig een Zeppelin over. We hoorden eerder die dag dat het idee terug wordt opgepikt omdat deze vaartuigen 90 % milieuvriendelijker zouden zijn en zoveel meer comfort kunnen bieden. We zoeken natuurlijk op hoe men een vlucht kan meemaken. Voor een luttele € 250 is men een 30 min onderweg, voor de volle € 870 vliegt met 120 mee. Zelfs aan deze prijzen blijken de plaatsen zeer gegeerd te zijn aangezien voor deze periode quasi geen plaats meer is. Volgende keer dus zeker boeken.