21 juli

Distance today

Total distance

Weather


Dag 15

25 Km

392 kmWalking with: Brigitte en Thierry


Route:

  • San Vincente
  • Pendueles

Wanneer de anderen zich nog installeren in de auberge en Frankie als een echte specialist de voetjes van Eliane verzorgd vertrek ik alvast naar het dorp om wat te werken aan het verslag. We vinden uiteindelijk een klein restaurantje waar we onze credentials moeten tonen om te mogen souperen voor de prijs van € 9. Het is haast onfatsoenlijk wat we krijgen voor zo weinig geld: voorgerecht keuze uit Paella, Gamba’s of echte cantabrische bonen soep met varkensvlees, voor het hoofdgerecht kiezen we tussen kabeljauw of varkenslapjes. Als dessert is er ijs of taart… dit voor € 9? Neen toch niet ik vergeet nog te vermelden dat de excellente witte wijn ook inbegrepen is.

Voor we gaan slapen bezoeken we nog de kerk van Santa Maria de los Angeles. De soberhied van het de architectuur staat in groot contrast met de rijkelijke altaren. Beide vullen elkaar perfect aan. De vloer is voleiken parket. We moeten wel € 1,5 betalen om dit huis van god te mogen betreden, maar goed. Er heerst een serene sfeer ondanks de zeemzoeterige achtergrondmuziek van “Limelight”. Waarom muziek van Chapelin werd gekozen weet ik niet… ik heb binnenpretjes wanneer ik me inbeeld in welke stijl de priester de zondagsmis opdraagt.

Bij het binnenlopen van de auberge zien we dat ook de twee Spaanse miss “kermis-van-de-achterbuurten” die ons gisteren al wekten om 5 uur, ook in onze kamer liggen. Het zal niet waar zijn!

Wat we inderdaad vreesden werd werkelijkheid… om kwart voor vijf gaat de wekker van het kieken weer af, iedereen wakker behalve zijzelf. Niet te doen! Na geen 5 minuten begint haar vriendin met luide stem te praten en begint de “cirque” opnieuw. Thierry laat deze gelegenheid niet schieten… het begint heel luid de Brabançonne te neuriën. 21 juli, nationale feestdag!

We verlaten het dorp en hebben een schitterend zicht op de getijrivier die eigenlijk ooit de haven vormt. Er is een mogelijkheid om korter te lopen maar dit doen we niet. De dorpen zijn weer zalig, de natuur gewoon schitterend. We lopen door het natuurpark van de “Picos de Europa” maar kunnen de toppen niet zien… ze hangen in de wolken die al maar dreigender aan het worden zijn.


We ontmoeten de Finse pelgrims die we een dikke week gelden als zagen, maken kennis met nieuwe Duitse mensen en komen ook terug Valerie en Lore tegen. Ze komen uit de Landes. Wanneer ze ons uitleggen waar ze precies wonen praten Frankie en ik gewoon vlotjes mee. Hagetmau… daar waren we verleden jaar ook op Camino. De wereld is klein op de weg!

Tijdens de lange tocht op een pad langs de snelweg stel ik me de vraag waarom op deze Camino wél beelden van Sint-Rochus te vinden zijn en niet van Sint Jacob. De beelden zien er bijna identiek uit… Jacob heeft altijd zijn schelp en Rochus een hond. Beiden hebben wandelstok met kalebas en zijn duidelijk pelgrims. We zullen ons hier moeten in verdiepen.    


Santa Maria de los Angeles