1 day to go to Santiago de Compostela


All revolutions are spiritual at the source.

All my activities have the sole purpose of achieving

a union of hearts.

Vinoba Bhave


1 juli 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 87

19 Km

2287 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Albergo Porta de Santiago, Petruza


Walking with: Gerry en Wilma, Tom


Route:

  • Arzua
  • Petruza

We nemen in het barretje voor het hotel een aperitief. Zoals gebruikelijk krijgen we een tapas aangeboden bij ons pintje: een stukje brood met een schijfje warme chorizo. Wilma neemt een andere tapas waar ze gulzig in bijt. Frankie vraag wat het precies is. Het duurt even alvorens we verstaan wat hij bedoelt... hij staat ondertussen met zijn linkerhand in zijn oor de peuteren. Varkensoor meneer, dat is wat mevrouw aan het eten is! De ober was dus eigenlijk aan het tonen wat Wilma aan het eten is. Van het moment dat Wilma het door heeft, steekt ze haar hand in haar mond en haalt alles wat nog niet in haar slokdarm verdwenen is uit haar mond. We proesten het uit! Hilarisch is het!

In de albergo waar we overnachten, kan men ook eten. Een menu van drie gangen aan €9. Hoe doen ze het toch weer. We eten meer dan voortreffelijk maar begrijpen niet dat we alleen zijn in dit restaurant. Ondanks deze onklopbare prijzen zijn er nog wandelaars die met hele zakken eten van de supermarkt komen en toch nog zelf koken. Het is zo uitgebreid dat we een schotel met frietjes moeten terugsturen. Ook het rundvlees krijgen we niet op. We vragen beleefd aan de baas wanneer de albergo de deuren sluit. Het antwoord is even kort als goed: Ik ben de baas en ik sluit niet! Dat horen we graag. Zoals je het waarschijnlijk al vermoedt, is het een lange avond geworden. We blijven hangen en genieten. We zijn op twee korte wandeldagen van Santiago... het begint stilaan door te dingen dat we in ons opzet zijn geslaagd.Ondanks het feit dat de nacht weer te kort was, hebben we toch zalig geslapen in onze beddekes met lakens en dekens. Hoe zalig. We vertrekken pas om 8 uur na een American breakfast: Cola. Bij het verlaten van de stad krijgen van een Afrikaanse zuster een prentje van Maria en het kindje Jezus.

De selectie pelgrims die we vandaag zien, moet niet onderdoen voor wat we de vorige dagen hebben meegemaakt: ééntje probeert koste wat het kost perzik te voederen aan een kleine kat. Het ding staat te piepen en te miauwen dat het een schone deugd is. Katten eten geen fruit madammeke. We ontmoeten ook een Spaans/Duitse pelgrim die de Camino doet op flip-flops, van die flinter dunne gummi teenslippers. Flip-flopman heeft hij zichzelf genoemd... Met zijn kleine 2 meter en vermoedelijk meer dan 150 kg. moet dat geen sinecure zijn. We zagen ook hoe acht mensen een dame dienden te assisteren die één compeed op haar voet wou plakken. Aan één van de barretjes hangt zelf een kleine spaarpot voor het gebruik van de toiletten... donativo-toiletten. 

Het speciaalste dat we vandaag zagen, was een barretje waar “peregrina” wordt geschonken. Het speciale pelgrimsbier smaakt zeker. Als het flesje leeg is, mag je op het labeltje een intentie schrijven en het flesje dan op een lange muur zetten die dienst doet als toog. Het is eens iets anders dan een kaarsje. Ik draag mijn intentie op aan een boezemvriend die me eerder vandaag liet weten dat het moment gekomen was om afscheid te nemen van zijn moeder... sterkte maat! We nemen onderweg nog gauw een foto van de kilometerpaal... 27.

We slapen nu op minder dan 20 kilometer van Santiago. We krijgen alle vijf een nummer van een bed toegekend... Gerry mag slapen in bed nummer... 27. We willen fris zijn voor onze aankomst in Compostela. Ondertussen komen nu al per SMS de eerste gelukwensen binnen. Wat gaat dat morgen dan niet zijn?