We verblijven aan de westelijke kust van het Gardameer, ook beter gekend als de Rivièra dei Limoni. Los van de buitensporig chique badsteden is hier dus nog meer te beleven. Na een snelle 18-holes op onze Colombaro Golf beslissen we er op uit te trekken en de zaak te onderzoeken met de wagen, de boot zou te veel tijd kosten.

 

Geen betere plaats dus als Limone om te starten. Ook hier genieten we eerst wat van de luxe die dit stadje te bieden heeft.  In een luie stoel, op de pier van het stadje – dat trouwens vroeger enkel per boot kon bereikt worden – laten we het landschap en het leven even tot ons komen, we zitten in de eerste lijn en kunnen enkel en alleen naar het landschap staren. Hier dus even niet op bijna voyeuristische manier mensen “spotten” en hun verhaal te bedenken, maar gewoon genieten van de grootsheid van dit spektakel.

Hogerop in de stad werd een museum van de citrusteelt opgericht. Deze zone staat bekend als de meest noordelijk zone waar men de agrumes kan kweken. Tegen de rigide rotswanden werden terrassen getrokken waarop men kassen bouwde om zo de vruchten tegen de winterkou te beschermen. De zichten over het dorpje en de baai van Limone zijn even impressionant als de plantage zelf.

We rijden nog even door tot in Riva, het meest noordelijke punt van dit meer en flaneren we terug over de dijken en genieten van de gezellige drukke in de winkelstraatjes van de stad. Onderweg naar huis doen we een laatste stop in Toscolano-Maderno. De statige vakantiehuizen staan hier niet gebouwd met hun fundamenten in het water van het meer… er loopt nog een straat tussen waardoor we een indiscrete blik kunnen werpen op hun majestueuze terrassen en schitterende tuinen.