People don't take trips… trips take people..

John Steinbeck


22  juli 2018

Distance today

Total distance

Weather
Sleeping: Camping Skanderborg


Route: Even thuis. 

-  RustdagDe nacht was ronduit heerlijk! Het koelt goed af en dankzij de horren die Frankie installeerde hebben we het volledig muggenvrij kunnen houden en dit ondanks het feit dat we met de schuifdeur open slapen. Ik ben klaarwakker om 6 uur en besluit in afwachting nog wat verder te lezen! Heerlijk, languit in bed in de volle natuur een goed boek, ik observeer hoe de vogeltjes de laatste kruimels van het avondmaal van onze feestdis pikken en ons zo zachtjes aansporen aan het ontbijt te denken! Om 7 u 30 zijn we al volop het ontbijt aan het voorbereiden.


Gisteren merkten we dit bordje op aan de wastafel in de WC’s? We vroegen ons toen al af waarvoor het zou staan? Hebben jullie enig idee? Via de GSM van Elianne vinden we de juiste vertaling: het is verboden aan de wastafels in de WC’s (niet de keuken maar de WC’s!) om waterkokers te gebruiken. Waarom zou iemand in hemelsnaam een waterkoker nodig hebben in een WC? Zou de GSM van Elianne hier ook een antwoord op hebben?
Ondertussen is het me ook duidelijk vanwaar meneer Lego de glimplach van zijn mannetje heeft gehaald! Zien jullie de gelijkenis tussen het stopcontact en de glimlach?

We wandelen ’s ochtends richting Skanderborg en beantwoorden zo het appél van de Lutheraanse pastoor die via de klokken van zijn slotkerk zijn congregatie bij elkaar roept. Zijn wij daar als Rooms katholieken, en ik bovendien als losbandig vrijdenker en notoir antiklerikaal, wel welkom? Onderweg naar het centrum geeft Onze Lieve Heer ons het antwoord: ik zie hoe een vlinder en een hommel broederlijk dezelfde bloemknop delen. Als dat geen duidelijk antwoord is! Net als Thomas van Aquino en vooral Sint-Franciscus leer ook ik de boodschappen uit de natuur te lezen. Ze zullen mij vanuit Rome of Scherpenheuvel niet meer te veel in m'n oren moeten blazen!  

Het dorpje baadt in een zondagse rust, er is haast meer leven op het prachtige kerkhof dan in de straat. Alle graven zijn keurig met een haagje afgeboord en begroeid met weelderige bloemen. Op een rechtopstaande natuursteen staan de namen gebeiteld van diegenen die hier rusten.

 

Buiten de supermarkt in het winkelcentrum is alles op zondag gesloten in Skanderborg. We kopen wat fruit en vergelijken de prijzen. Zou het hier dan werkelijk zoveel duurder zijn? Het valt eigenlijk goed mee… Denemarken zal een 20 % duurder zijn dan de supermarkten bij ons... althans als je niet in de  ROB gaat shoppen. Daar kunnen we mee leven. In de plaatselijke pub drinken we een typisch Deense øl, probably the best beer in the world, die hier wordt gereserveerd in flesjes van 33 cl. De “locals” verwittigen ons: Noorwegen zal viermaal duurder worden! Even hier genieten dus! De Denen zijn stevige drinkers, bij hun glas wijn of bier drinken ze steevast een goede borrel. Driekwart van alle mannen die hier zitten trekken trouwens gulzig aan hun pijp. De Europese wetten rond tabaksgebruik worden hier in het Noorden dus duidelijk op een andere manier geïnterpreteerd.   

De namiddag wordt gespendeerd aan het privéstrandje van onze camping. Op de steiger doen we een powernap en ik besluit vooralsnog in het meer te springen, hoe dikwijls ga ik deze kans nog krijgen? Aan de waterrand zitten waterjuffers als juweeltjes in Turquoise hun zondagmiddag te passeren… je zou ze zo kunnen plukken en op de revers van je jas prikken, enkel het besef dat ze gelukkiger zijn in de rietkanten van deze meren houdt me tegen ze te vangen.