Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it.

Charles R. Swindol

 


28 juli 2018

Distance today

Total distance

Weather
Sleeping: Camping Loone, vlak voor Bergen


Aangezien we pas moeten uitchecken om 12 uur nemen we dus héél ruim de tijd om van deze reuze camping te genieten. Frankie en ik gaan vers brood halen voor het ontbijt, Eliane zet de tafel klaar. We ontbijten uitgebreid met een zachte ochtendzon in de ogen en een lichte bries over het meer. Een écht luie morgen waarbij Frankie de tijd neemt zich te scheren, Eliane naar mogelijke campings zoekt voor de komende dagen en ik zalig de tijd neem om weg te zinken in een goede roman. Intussen zijn de meeste van onze buren volop aan het inpakken en inladen… wij laten het gewoon aan ons hart niet komen! Rond 10 u 30 besluiten Frankie en ik zelfs nog een duik te nemen in het meer. We checken uit rond de middag, doen nog snel wat inkopen en laten Bergen achter ons om te vertrekken richting Sognefjord. In de supermarkt laat ik me door twee Noorse Viking dames adviseren rond een zéér wel te overwegen aankoop van pure fondant chocolade… onze voorraad is op en moeten dus met een gelijkwaardig Noors alternatief worden aangevuld. Ze adviseren me “Økologische” donkere chocolade en blijken daar overschot van gelijk in te hebben.

De weg slingert door de bergen via Voss richting Lærdal. Frankie merkt op dat de Noren gedisciplineerde chauffeurs zijn en zich altijd keurig aan alle regels houden. We nemen onderweg één tunnel van 17 km. en zelfs één van 25 km, de langste tunnel ter wereld.

Terwijl Frankie en Eliane de camping van Flåm even gaan bekijken wacht ik op een bankje aan de ingang en zie hoe een camper met blauwe nummerplaat binnenrijdt… hmmm, nog nooit gezien. Het blijkt een kampeerwagen uit China te zijn! In 150 dagen van China naar Europa… als dat geen goed idee is! In zijn kielzog volgen nog 12 andere kampeerwagens! We spraken eerder al af om op onze 50 ste verjaardag te voet naar Rome te gaan, laat ons nu vastleggen dat we op onze 51ste eens met de camper tot in Shanghai bollen.

Bij het binnenlopen van de Flåm-mall zie ik hoe het dak van een massief houten constructie wordt gedragen door een kariatide… neen, geen gracieus Grieks model gedrapeerd in tuniek maar een noeste Noorse Viking in volle strijduitrusting!  

We besluiten een tussenstop te maken in FLåm. Vanuit dit dopje vertrekt de Flåmsbana, één van Europa’s mooiste spoortrajecten.  Eerder in Kinsarvik vertelde een Nederlander me dat ze de trein niet hebben kunnen nemen omdat alle tickets uitverkocht waren. In het infocentrum merken we dat er nog wél plaats is op een trein die geen 45 min later vertrekt! Niet twijfelen dus!

 

Het treintje vertrekt op 2 meter boven de zeespiegel en heeft zijn terminus op 866 meter en doet dit hoogteverschil in 20 km. Het is geleden van onze prille jeugd dat we nog zo opgewonden uitkeken naar een ritje met de trein.  Frankie merkt op dat het hele opzet hier meer weg heeft van Peking Express! Inderdaad, 80 % van onze medereizigers zijn Aziaten! De treinrit is inderdaad schitterend! Een bergwandeling zonder zelf een stap te moeten zetten! Echt de moeite waard. Op één halte van de top houdt de trein halt en krijgen we de tijd om even uit te stappen en de waterval te gaan bekijken vanop een enorm platform. Als fijn supplementje krijgen we een klank- en dansspel te zien dat een evocatie is van een oude legende die spreekt over een mooi blonde geest die de bergbewoners zou verleiden en dan in de rotsen laat verdwijnen… een zeemeermin uit de bergen dus.

We houden net buiten Flåm halt te houden voor de nacht door te brengen op de verlaten parking van een sportcentrum. De mise-en-bouche vandaag bestaat uit een hapje van zoetzure Noorse haring en voor de maaltijd maakt Eliane ons een lekkere Spaghetti. Net als de vaat gedaan is worden we aangesproken door een brandweercommandant die met een mastodont van jeep tot bij ons kwam gereden. Picknicken mag, overnachten niet! Hoezo? Dat mocht toch in Noorwegen? Blijkbaar dus niet overal! F**k! Dan maar verder tot in Lærdal… toch weer meer dan 30 km verder!

We vinden uiteindelijk toch een plaatsje vlak buiten het dorpscentrum en keuvelen nog wat na. We proberen de volgende dagen wat in te plannen. Waarom in hemelsnaam toch altijd plannen als je met een camper aan het reizen bent in een land waar je in principe overal kan kamperen? Om u te overtuigen van het belang het volgende voorbeeld: Om van Lærdal naar Sogndal te gaan gebruiken we vanzelfsprekend het GPS-systeem van de camper. Indien men de optie “veerboten gebruiken” aanvinkt bedraagt de afstand ongeveer 30 km. indien je de veerdiensten niet wenst te gebruiken bedraagt hetzelfde traject 643 km. waarbij je rond de volledige fjord wordt geleid! Precies daarvoor is plannen in Noorwegen zo belangrijk.