11 juli 2016

Distance today

Total distance

Weather


Dag 6

22Km

144,5 kmWalking with: Jelle


Route:

  • Gernika
  • Lezana

Tegen de klok van vijf komen Frankie en Eliane ook aan. Alle andere pelgrims die nu binnen lopen kunnen in dit dorp niet meer slapen. Onze bedjes zijn gelukkig verzekerd. We nemen een menu aan € 9 samen met Thierry en Brigitte. Ze zijn afkomstig uit Verviers en kennen blijkbaar goed de familie Wirtsfeld. Bruno heeft jaren lang voor mijn papa gewerkt in de zomervakanties. Ik neem m’n papa z’n bidprentje uit mijn portefeuille schrijf een kort berichtje en geef ook mijn telefoonnummer mee. Misschien hebben we ooit  terug contact. De finale van het EK kan me niet boeien en we besluiten uiteindelijk voor het begin  van de tweede helft naar huis te gaan. Ik werk nog een beetje in de lounge van de refuge en wordt om 5 uur wakker… gewekt door het lawaai van de eerste pelgrims die vertrekken.  


 

 

We starten relatief laat vandaag. Om 8 uur zijn we op weg samen met Jelle. Het is bewolkt en we zijn ook wel vermoeid. Verstand op nul dus… en gaan. Het is zwaar bewolkt, droog gaan we het vandaag niet houden. Het stappen gaat zo vlot dat een opmerkzame medepelgrim ons als “trein” benoemd. Alle wagonnetjes keurig achter elkaar met als locomotief onze Jelle.

Het parcours dat op zich al zwaar is wordt er niet veel beter op met de regen. De paden worden modderstromen en de mooie vergezichten spoelen weg. Aan een mini kraampje kopen we van een klein jongetje een stuk fruit. Gewiekste zakenman in alle geval, alles kost hier € 1. Daarvoor heb je op de markt van de midi in Brussel een hele shopping wagen vol.

In een klein dorpje houden we even pauze. Rond de middag is het tijd voor koffie of pinten. We ontmoeten terug de Russische vriend Oleg die niet verstaat vanwaar we zo snel komen. We zijn nu op een kleine twee uur stappen van de refuge. Frankie is het beu van met het water te sleuren en giet zijn drinkbussen leeg. De sympathieke baas serveert ons gul wat gebraden pepers en doet z’n verhaal in het Baskisch. Niet één woord heb ik er van verstaan maar veel maakt het niet. Het is hier gewoon gezellig en we nemen de tijd ervan te genieten.

We stoppen op 10 kilometer van Bilbao in een refuge van een dorp dat niets te bieden heeft. In de kleine bar nemen we een aperitief en bestellen wat hapjes. Wanneer de baas afkomt met tafellaken en servieten stuurt Frankie de man resoluut terug met de boodschap: “No cinema”.   Men maakt inderdaad veel mee op de camino… ondertussen zingt Nancy Sinatra: “These boots are made for walking…” and this is what we do.