2 days to go to Santiago de Compostela


There is simply no substitute for hard work

when it comes to achieving success.

Heather Bresch

 


30 juni 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 86

30 Km

2268 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Albergo Turistico, Arzua


Walking with: Gerry en Wilma, Tom


Route:

  • Palas del Ré
  • Arzua

We drinken nog een lekkere fles die door Luc, een pelgrim uit Doornik wordt aangeboden. Ik heb het op een akkoordje gegooid met de uitbater van de refuge... ik mag blijven zitten in de lounge zo lang ik wil. Lawaai maken doe ik bijna nooit en dat ben ik vanavond zeker niet van plan. Santiago komt zo dichtbij dat ik begin te panikeren om nog op tijd mijn conclusie klaar te krijgen. Ik werk verder tot 5 uur ’s ochtends... ik heb de volledige bandbreedte van de wifi voor mij en kan dus alles up- en downloaden wat ik wil.

 

Tegen 7 uur worden we wakker... we zouden vroeg vertrekken vandaag. Het is inderdaad naar onze normen vroeg... een vol kwartier vroeger! Snel ontbijt en terug op weg, rugzak strak op de schouders en schoenen aangebonden. Vandaag doen we 30 km... geen kleine wandeling in de hitte die men voorspeld heeft. Onderweg vallen ons de voorraadschuurtjes op die alle huizen hebben. Op hoge stenen staan kleine schuurtjes die de graan en maïsvoorraden moeten beschermen tegen ratten en muizen. Waarom staan er dan op sommige van die schuurtjes TV-antennes? Volgens mij steken ze daar af en toe ook bobonne in. Op de eerste “stogje” een bedje op de mansardekamer en op de rez-de-chaussée een zetelke en een TV. Alles bij elkaar de volle 3 m²... meer hebben ze toch niet van doen hé... en ze mogen bij de kinderen inwonen! Schoon, héél schoon hoe Spanjaarden voor de ouderen zorgen. De etappe verder is ongeveer hetzelfde maar nog kleiner... doden worden hier niet begraven maar in een gebouw bijgeschoven. De ondergrond is vermoedelijk rots en daar kunnen geen graven in gemaakt worden.


We lopen de tocht uit, ik ben blij dat het wandelen voor vandaag gedaan is. Ik ben eigenlijk wel moe. We nemen een Albergo waar ze ons voor € 13 kunnen laten slapen in een kamer voor ons vijven. Voor dat geld willen we niet in een slaapzaal liggen... echte lakens, een handdoek op het bed en een zeepke! Alleen met dat zeepke kunnen we weer tot in Finisterre! We kunnen toch met zo weinig toekomen. Jesus komt binnengelopen en we maken eindelijk de groepsfoto die we al zo lang zouden nemen. We wisselen telefoonnummers uit en hij nodigt ons uit om samen met hem Santiago binnen te komen! Deze kans mogen we niet laten liggen! Een zalige mens – waar we spijtig genoeg niet mee kunnen praten – die ons uitnodigt samen binnen te komen! Dat moeten we zeker doen! Afgesproken!