Waar mensen zijn, wordt gemenst.

Speekwoord werd door Herman ingefluisterd, medepelgrim uit Tremelo.


4 juni 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 60

24 Km

1603 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Hotel, Puente la Regna


Route:

  • Pamplona
  • Puente la Regna

5.30 u. precies is het uur waarop we opstaan. Ver voordat onze Duitse Herman ons kon opwachten waren wij al beneden aan het wachten voor het ontbijt. De man was uit zijn lood geslagen. Hij dacht ons te wekken maar het was andersom. Ja maatje Belgen en Nederlanders zijn niet gewoon. Uit pure frustratie en uit totale machteloosheid zet hij loeihard  Andrea Bocelli op. Haus “Paderborn” is wakker. Iedereen komt uit kroften en spleeten gekropen, een Aziaat heeft van het verschieten ogen als een kikker. Frankie krijgt bij het aanzien van het schouwspel de slappe lach. We krijgen ontbijt om vijf voor zes – tegen alle Duitse principes in. Dienen maat, en nu! Thee of koffie en brood.

 

Bij het verlaten van de stad zijn de sprinklers aan het sproeien en worden de parken en de bloemenpartijen ruim besproeid. Het is nog geen 6 .30 u.  Onze Duitse metgezel weet het alweer beter... ze wil koste wat het kost in het natte gras wandelen. We waarschuwen voor blaren, maar luisteren doet ze niet. We stappen verder en zeggen dat we op eigen tempo willen gaan. Onze feeën verstaan het en we vertrekken. Soepel, rustig, we pakken de eerste col en weten niet goed wat we zien. Zo mooi is de natuur.  Wilde dille, brem, rozekes en bloemen allerhande maken ons pad zo mooi. Het is goed wandelen in Navarra. Op de top van een heuvel staat een kruis ter ere van een landgenoot die hier zijn leven heeft gelaten. Véél mensen hebben de ambitie de camino te doen... de meesten die ik hier zie, lopen te stomen als locomotieven, puffen een “good camino” maar hebben zoveel moeite om een heuvel op te geraken.

Op de hoogste heuvel genieten we van de uitzichten en kopen een frisse cola. Iedereen – dus ook wij – laat zich fotograferen bij een beeldengroep gemaakt uit plaatstaal.

 


De afdaling is niet gemakkelijk. Het pad heeft meer weg van een steengletsjer. Dikke lagen met keien maken het echt gevaarlijk. Met de zware rugzak moeten we echt opletten om onze voeten niet om te slaan.

In de vlakte die we moeten doorkruisen, wisselen de velden met asperges zich af met boomgaarden vol perzikenbomen. Héél af en toe zien we een kleine wijngaard. We naderen eigenlijk wel de Rioja-streek.

 

Bij aankomst in Puente la Reina besluiten we een écht hotel te nemen: dit hebben verdiend! We zijn ten slotte precies twee maand onderweg. We hopen ook dat de ober even goede zolen heeft als wijzelf. Hij zal mogen lopen van aan de toog tot op het mooie terras op het plein van ons Navarees stadje. Ook hier flaneren we door de straten, bezoeken we kerken en genieten we gewoon van een vakantiedag. Na de maaltijd drinken we een poussecafé en Frankie besluit een muntje te werpen in een gokautomaat. De gokkast begint te flippen en te rammelen en na tien seconden spuwt het toestel de volledige omzet van de restauranthouder uit..in stukjes van twee euro. Hoe moeten we dat nu nog meesleuren? Het aangezicht van de ober trek bleek weg en van colère  schieten zijn krollen eruit! Lange Jojo heeft niet langer gelijk... niet alle Espagnollen hebben vanaf nu nog krollen... en ze spelen al lang niet meer allemaal in de cinema!