La religion é una limitazione,

la spiritualita e un camino infinito.

Godsdienst houdt een beperking in zich

Spiritualiteit daarentegen is een eindeloze weg.

Mirko Cennigalia, Italiaanse vriend 


2 augustus

Distance today

Total distance

Weather


Dag 28

20 Km

700 kmWalking with:


Route:

  • Vilela
  • Lourenza

Na een douche en een verplichte wassessie voor T-shirt en short gaan we ons verfrissen in de enige bar van dit twee huizen groot dorp. Zowel vader, dochter en zoon staan hier overduidelijk totaal tegen hun zin. De bediening laat op zich wachten, tafels worden niet afgeruimd en voor diegenen die het nog niet zouden verstaan hebben draagt de zoon een T-shirt met een welgemeende en niet mis te verstane boodschap: F*uck You! Een andere keuze hebben we niet en moeten dus hier wel blijven.

 


Later op de namiddag komen nog véél andere pelgrims aanzetten. Vanwaar blijven ze toch allemaal komen? Eén van hen lijkt op Laurence of Arabia. Haar gezicht volledig omzwachteld met sjaal, ze draagt een gespiegelde John Travolta zonnebril en verder wel héél weinig kleren. Frankie is formeel en beweert ze te herkennen als de pelgima die in zéér gewaagd ondergoed stond te paraderen in de slaapzaal van de albergue eergisteren. Gelukkig slaap ik altijd diep en heb ik deze scène niet moeten meemaken. Merci Saint-Jacques!

 

We bepalen bij lot trekking wie in de rij moet gaan staan om de administratie in orde te brengen… Elianneke mag gaan, Frankie en ik blijven in het zonnetje zitten.

 

Tijdens het avondmaal, dat zo mogelijk met nog véél meer tegenzin werd opgediend, zien we hoe een hele bende jonge pelgrims om 20 uur nog aankomen. Ze zingen en de ambiance zit er duidelijk in… zouden ze weten dat alles volgeboekt is.  Ze behelpen zich meet wat ze vinden, leggen dekens op kleine matrasjes op de grond. De slaapzaal die voorzien was voor 30 mensen geeft nu onderdak voor 45 mensen.

 

Ik geraak later op de avond in gesprek met Mirko, een student filosofie aan de universiteit van Milaan. Het werd een lang maar héél boeiend gesprek. Zalig! De oneliner van vandaag is trouwens één van zijn hersenspinsels.

Zoals gebruikelijk in een slaapzaal staan we weer vroeg op. Noch voor de zon echt schijnt, staan we al buiten met rugzakken op de schouders. De koffie en cola wordt zoals de traditie van dit huis het verlangt ook met zéér veel tegen zin opgediend. Tegen een juffrouw snauwt de lompe baas: NO WIFI! We laten het aan ons hart niet komen en genieten van de zonsopgang. We zijn trouwens niet alleen… op een 20 voor ons steekt een everzwijn heel gemoedelijk de weide over. Hij keert terug naar het bos, even later volgen ook wij.

Het parcours vandaag is zwaar heuvelend. We klimmen tot op 320 meter hoogte met een loden zon. Het is windstil en wordt echt weer zeer warm vandaag. De landschappen zijn machtig in de bergen van Galicië. We lopen door velden en weiden die afgewisseld worden door eucalyptus bossen. Onderweg geraak ik nog aan de praat met Daniël, een Italiaanse vriend van Mirko. Ook nu weer een zalig gesprek.

Bij de laatste pauze ziet Frankie hoe wandelaars de hoogtekaart aan het bestuderen zijn en twijfelt even of ze de beurskoers van de San-Miguel brouwerij aan het ontleden zijn.

We slapen vandaag in een klein pensionnetje. We zullen na deze zware wandeling van vandaag weer weinig nodig hebben om in slaap te vallen.