I would rather own little & see the world, than own the world and see little of it.


Sleeping: Wildkamperen ergens onderweg naar Oslo


2 augustus 2018

Distance today

Total distance

Weather
Rond 4 uur word ik even wakker en zie hoe de zon de bergen aan de overkant van het meer met een gouden aureooltje heeft voorzien. Dit wordt zeker een prachtige dag. Tegen 7 uur zetten we samen het ontbijt klaar en zie ik hoe een vlinder ons komt begroeten. Dit is zeker één van de mooiste exemplaren die ik ooit in het wild zag.


Bij het opruimen van de camper zet Frankie slordig alle drinkbussen bij elkaar en creëert zou ongewild een delicate compositie die doet denken aan de meesterwerken van Giorgio Morandi.


We beginnen de dag zoals we die gisteren beëindigd hebben: al lezend. Op een bepaald moment was de wind zo guur dat we beslissen toch nog een hete koffie en thee te drinken, ik neem er zelf mijn slaapzak bij om mijn benen warm te houden.

Tegen de klok van 12 begint Eliane aan een heerlijke Thaise schotel met kip, kokosmelk en rode currypasta! Overheerlijk. Ons Elianneke geeft eigenlijk een workshop Thaise keuken en legt al haar (keuken)geheimen uit! Dikke merci, dit probeer ik thuis zeker ook!
Alvorens definitief alles in te pakken beslis ik vooralsnog in het meer te springen. Ook dit zalige meer mag niet op mijn lijstje ontbreken.

Op het moment dat we vertrekken zien we een oldtimer Bentley met klein caravannetje op de parking van de camping rijden. Zo’n combinatie hebben we nog nooit gezien. Ik vraag de toestemming aan de eigenaars om een foto te maken en praat heel even met het lieftallige koppel. Ze zitten binnen in hun kleine caravan en eten theekoeken met verse jam en drinken er een glas icetea bij. Mevrouw zorgde zelf voor een bloempje op het al even fleurige tafelkleed. Het tafereel is enig! De Bentley blijkt uit 1947 te zijn, de caravan is aanzienlijk jonger en dateert pas uit 1977. Laat het hiermee duidelijk zijn dat niet alle Noren Vikingen zijn! 

Frankie bolt een dikke 200 km door de golvende graanvelden van Zuid-Noorwegen tot nét voor Oslo. We hadden eigenlijk onze Blijde Inkomst is de stad moeten doen in die schitterende Bentley. De route die de GPS ons doet nemen loopt dwars door het Beverly Hills van Oslo. De mondaine buurt is een amalgaam van schitterende villa’s met dito sportauto’s op de oprit en soms zelfs met privésteiger, poep-chique boetiekjes en veel, véél te dure terrasjes. De trendy dames, met zonnebrillen die ondanks hun ridicuul formaat hoe dan ook nog niet volstaan om hun ego achter te beschermen, navigeren met slagschepen van 4x4-jeeps door de smalle straatjes van deze m'as-tu-vu-buurt, zelfs graafje Lippens uit Knokke kan hier een puntje aan zuigen… is het plaatje duidelijk?
We willen informatie gaan inwinnen op de camping maar geraken daar slechts met grote moeite! Het is Norway Cup en dat zullen we geweten hebben. Van over héél de wereld komen jongeren hier voetballen gedurende een paar dagen. Er zijn optredens van groepen op het megapodium en de kermis draait op volle toeren… WEGBLIJVEN is de boodschap. We doen onmiddellijk demi-tour en zetten ons op een verlaten bosweg… eindelijk terug in de natuur.

We installeren onze tafel in de avondzon en genieten van Noorse chips gemaakt van rode aardappelen, eten daarbij ook een Noorse haring opgelegd in veel te zout water en doen er nog wat zalm bij om het plaatje te vervolledigen.