“Elke weg is een goede weg”, vertelde Liesbeth en Aafke ons tijdens onze eerste grote camino. 

Elkeen bepaalt het ritme van zijn tocht én de manier waarop de tocht gemaakt wordt. De meeste gaan te voet anderen dan weer met de fiets en sommige kiezen zelfs voor een paard of andere een muildier. Sommigen leggen hem in één lange tocht af, andere splitsen de zaak op en doen elk jaar een stukje. De ene draagt zijn bagage zelf terwijl de andere laat de bagage wegbrengen. Sommige slapen in refuges en andere in hotels een paar enkelingen kiezen zelfs voor de plechtstatige paradors! Elke weg is in alle geval een goede weg! 

Deze camino doen we niet in één trek maar in stukjes, we slapen niet in de Spartaanse refuges maar laten ons verwennen door het personeel van hotel OstermannHet pelgrimsmenu hebben we omgewisseld voor een gastronomisch 4-gangenmenu en het dikwijls zo frugale camino-ontbijt werd omgeruild voor een ontbijtbuffet waar echt niets op ontbrak. 

We hebben anders wél de traditie gerespecteerd in de manier waarop we op weg zijn gegaan… te voet! 

We hopen in de komende jaren telkens andere stukjes van dit schitterende Jacobs pad te kunnen wandelen en zo het volledige traject van 156 km tussen Koblenz en Trier af te werken. Onze uitvalsbasis zal daarbij telkens een hotel zijn van waaruit we alle wandelingen in die specifieke buurt kunnen doen.