Met doorzettingskracht  kan je bereiken wat je wenst!


25 juli

Distance today

Total distance

Weather


Dag 20

22 Km

497 kmWalking with:


Route:

  • Villaviciosa
  • Deva de Gijon

We lopen de stad binnen via de met appelbomen beplante heuvelruggen. Cider is hier de specialiteit. Waar we verleden jaar Reims binnenstapten langs een lange rij champagnehuizen is dit nu het geval met ciderhuizen. We slapen in een nette herberg in het centrum van stad. Veel zin om nog ver te marcheren hebben we niet. We frissen ons op en gaan onmiddellijk op zoek naar een resto om wat te eten. Geen van ons drieën kan weerstaan: het wordt een goede entrecote met huisgesneden “frietjes”. Meestal wordt het vlees in een pelgimsmenu flinterdun en gepaneerde opgediend, veelal ook gefrituurd dan wel gebakken. We doen ons nu te goed aan een écht stuk vlees in de pan gebraden en afgewerkt met grof zeezout.

 

Lang voor de klok van 22 uur liggen we al in onze kamer. We zijn doodop en willen absoluut slapen. De 33 kilometer en het feestje van de burgemeester eisen hun tol.

 

Na een snel ontbijt, waarop we toevallig een andere Belgische caminoganger ontmoeten, vertrekken we terug de heuvels in. Er staat ons een serieuze klim te wachten. De andere Belg is lang zo niet gehaast. Zijn programma staat als vast: bus 7 om twintig minuten na het uur en de aansluiting in Gijon héél even daarna. Buen Camino!

We verlaten de ciderstad en zijn zeer aandachtig. Vandaag scheiden de wegen van de Camino del Northe en de Camino Primitivo. Wij opteerden de kust te blijven volgen. In ver vervlogen tijden ontscheepten pelgrims in Villaviciosa en namen de snelste weg naar Santiago, de Camino Primitivo. Deze loopt vlak door de bergen en komt na een dikke week stappen op de Camino Frances die in de zomer te vergelijken is de autoroute de Soleil: bumperrijden. Onder andere daarvoor gaan wij verder op de Northe.

Het is voor elke pelgrim vandaag een speciale dag: 25 juli is de naamdag van Jacob. Wij werd gisteren al gevierd in Santiago met een groot vuurwerk en zal ook vandaag nog in de bloemen worden gezet.

 

Of die bloemen even mooi zijn dan de diep oranje wilde fresia’s die langs de rand van het pad staan te bloeien weten we natuurlijk niet. Het is een echt spektakel. Op de zonnigste plekjes krioelt het van de vlinders die hun vleugels fier openen en zich maar al te graag laten aanschouwen. Het is bijna psychedelisch.


 

Na twee serieuze hellingen en een goede 22 kilometer zijn we net voor de groot stad Gijon. We besloten gisteren vastberaden deze keer niet tot in de stad te gaan maar vlak voor het centrum te overnachten in een camping. En dit niet op zijn minst omdat de camping een zwembad heeft! Inderdaad kamperen zonder tent gaat hier. Voor de pelgrims worden kleine chalets ter beschikking gesteld. We checken in en gaan de rugzakken afzetten in het huisje dat we zouden delen met 3 andere caminogangers. In het wereldbekende sprookje maken ze elke hun eigen huisje, in ons verhaal worden de drie biggetjes in één huisje ondergebracht! Het is eens een andere variante!