Afscheid nemen is men ding nooit geweest… ook nu niet. We laten vrienden achter en begeven ons naar nieuwe oorden! We rijden langs de  Rechensee waar een kerktoren in het midden van het stuwmeer de sinistere getuigen is van een geschiedenis die bij de inwoners van de streek een bittere nasmaak heeft. De onfortuinlijke Italianen dienden hun oorlogsschuld ten aanzien van de “neutrale” Zwitsers af te lossen in elektriciteit. Er werd prompt een volledige vallei onder water gezet, de inwoners dienden te wonen in de geitenstallen op hun eigen almen en verschillende dorpen liepen onder.

Gerechtigheid kan soms heel eigenaardige smoelen trekken! Wat als de straf onrechtvaardig hoog ligt en door mensen moet worden betaald die zélf geen directe schuld hebben maar die wél moeten aflossen ten overstaan van een natie waarvan men beweert dat ze koffers vol ongeclaimde oorlogsbuit beschermd?

In het midden van wat het Italiaans Haspengouw blijkt te zijn stoppen we even voor een koffietje. De pompstationbediende laat er geen twijfel over bestaan dat we in Italië zijn! Zonder enige gene ratelt ze in één trek door en ken ik haar volledige verhaal op de tijd van één espressootje te maken! In 20 seconden vertelt ze me de geschiedenis van haar dochter die vaderloos achterbleef na de conceptie, van de mondmaskers en haar astmatische reactie en van haar allergische reactie tegen zowat alles!

 

Na een lange rit komen we aan in Sottomarina. Het zal de komende dagen onze uitvalsbasis vormen voor de ontdekking van Venetië en haar lagune. Vlak na het inchecken besluiten we een wandeling te maken langs het strand tot aan de pier waar trabucco’s op gebouwd zijn. Veel moet op dit strand in alle geval niet meer “ont”dekt worden! Bij het terugwandelen bij valavond worden we door één van de vele strandventers gevraagd om mee te helpen zijn stalletje door het wakke zand naar boven te duwen. De jongeling is zo dankbaar dat hij ons een pintje betaalt in bar “Colorado”. Of het een goed idee was of niet is zeker te betwijfelen… We besluiten snel om aan te sluiten bij het avondmaal dat hier zal worden opgediend. Bovendien komt een muziekband hier life een eerbetoon houden aan de Italiaanse muziek! Dit mogen we voor geen geld missen. En wat met de sterrenwacht dan? Ja toch die hebben ook gehouden… alleen waren het dan sterren op de dansvloer!

Ondertussen in Tirol...