Datum

Distance today

Total distance

Weather


15 juli 20222

 24 km.

96 km.


Altimeters up

68 m.

Altimeters down

197 m.Sleeping: Waldhof - Stanzach


Walking with:  Kelle


Route:

- Häselgehr

- Bach

- Stanzach

- WeissenbachHet wordt nog een zalige avond in Stanzach. Na een douche en een luie apero zijn onze gemoederen bedaard en zoeken we een plaatsje om te eten. In het Posthotel is de keuken wél open en bovendien is op het dorpsplein rechtover het hotel ook nog een optreden van een traditionele fanfare gepland. We kiezen voor de lokale specialiteit en komen zeker niet bedrogen uit! Gegratineerd varkenshaasje met champignonsaus en spätzle.


Op het dorpsplein is het orkest ondertussen al goed aan het inblazen. Ze dragen een schitterend kostuum: dirndl of lederhosen, zilveren gespen aan de schoenen en grote witte veren in hun jagershoeden. Herr Kappellmeister heeft zijn troepen goed onder controle maar moet duidelijk wel toelaten dat zijn muzikanten tussen de polka’s, de walsen of de marches door van grote flessen bier aan het drinken zijn… en dit geldt zowel voor de kloeke bazen met bombardon of zware trom als voor de frêle dames met piccolofluiten of triangel. 


Het is gewoon zalig dit orkest te zien spelen met als scène de kerktoren met uivormige spits en dit op een achtergrond van een in rode gloed gehuld Alpenmassief. Het plaatje klopt gewoon totaal en is bijna volledig, enkel Sissi en Franz-Jozef ontbreken op dit feestje. De vermoeidheid sloeg toe en we konden dus niet blijven tot het einde van het concert wat op zich een zeer spijtige zaak was… men had gratis schnaps aangekondigd en dit ter promotie van hun eigen schnapsverkoop ten voordele van de vereningingskas. Volgende keer zeker!


We ontwaken onder een donkergrijze hemel, alle weer-apps waren gisteren unaniem: het zou vandaag gaan regenen. We besluiten dus de bergen niet in te trekken en geen risico’s te nemen op de grindpaden die in de brochures trouwens als gevaarlijk werden aangekondigd. We nemen de weg door de vallei. Het voordeel is dat men hier wel meer kilometers kan maken dan in de bergen. 

Nadeel is dat we alweer worden lastiggevallen door twee soorten van ongedierte. De één hou je weg met muggenmelk, de andere zijn niet te verdelgen: ongedisciplineerde wielerterroristen. De fietsers in dit dal zijn van een heel apart ras: ze verplaatsen zich niet in zwermen zoals bij ons maar opereren eerder individueel of per twee. De meest gevaarlijke hebben zich in fluopakjes gewrongen en rijden ondanks hun meer dan gezegende leeftijd aan topsnelheden en dit dankzij de elektromotoren die hun tweewielers aandrijven.


Onderweg staan we vol bewondering een zware machine te bestuderen. Boys and Toys, u kent het wel. De stammen tot 50 cm diameter dik worden er door een kraan ingevoerd en in geen tijd verzaagd, gekloven en door de transportband onmiddellijk op een aanhangwagen gesmeten. Spijtig dat we dit niet aan het werk gezien hebben. Zou er ook nog een machine bestaan die het automatisch stapelt en naar de open haard brengt?

Om "12:00 u. pil" lopen we via de Lechweg recht het hotel binnen. Dat hebben we weer lekker gefikst. We nemen een Radler en maken een aantal beschouwingen over de dag. We zijn zo vroeg binnen omdat we gisteren al 7 km deden van het parcours van vandaag. Na een snelle berekening komen we tot de vaststelling dat we er op 20 km na niet gaan komen. We zullen niet de volledige Lechweg, van bron tot monding kunnen uitlopen. Dit kunnen we niet laten gebeuren. In plaats van vandaag 7 km minder te lopen besluiten we er 14 meer te doen. Af en toe moet een mens hard zijn. Op de tocht naar Weissenbach zien we hoe breed de Lech wordt en vragen ons af hoe het moet zijn als alle smeltwater van de omringende bergen hierin wegspoelt. 

De grindbedden die we gisteren zagen zijn nu steenvlaktes van 100 m breed. We trekken even door. Nu moeten we kilometers maken om het welslagen van dit project niet te hypothekeren. We laten een heel aanlokkelijk bergmeertje links liggen, mensen zijn aan het baden en barbecueën maar daar hebben we nu geen tijd voor. Enkel als we een tweede hangbrug op ons pad kruisen, maken we even tijd om tot in de helft te gaan. Kwestie van de zaken te bestendigen… en oh ja, ook vandaag zijn we droog gebleven!