Wees in vrede, rust en harmonie met alles wat bestaat. 

Confucius


7 juli

Main visits

Weather


Dag 3Sleeping: Holiday-Inn


Bezoek aan Suzhou en de Administrators Garden

Suzhou is een middelgrote stad – van natuurlijk een 10-tal miljoen inwoners – op een tweetal uur rijden van hartje Shanghai. Het wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. Hier is geen sprake van ongebreidelde invloeden van kapitalisme, hoogbouw is hier verboden. Om te mogen wonen in Suzhou moet men ook bewijzen er al minstens een jaar te werken. De gebouwen zijn maximum 3 etages hoog. Geen wonder dat de levenskwaliteit hier een stuk hoger ligt dan in een metropool zoals Shanghai.

Het is zondag en dat is duidelijk te zien aan de enorme menigte die te wachten staat aan de ingang van de Administrator Garden in Suzhou. Op zondag maken de Chinezen ook graag een uitstap. Sommigen kleden zich in traditionele gewaden. Gelukkig heeft onze gids ook hier voor een “fastpass” gezorgd. Aanschuiven moeten we dus niet doen… althans om binnen te gaan.

De 400 jaar oude tuin is totaal overspoeld door bezoekers. De tippen van onze schoenen raken de hielen van diegenen die voor ons lopen. Het is bovendien broeierig warm waardoor het bezoek wel echt vermoeiend is. Ook hier zijn er prachtige paviljoenen, pagodes, vijvers en als extraatje een schitterende collectie bonsaiboompjes.

 

Eigen aan deze tuin zijn de “window”-views. De verschillende tuinkamers zijn van elkaar gescheiden door wanden in steen of hout waarin prachtige vensterpartijen zijn aangebracht die schitterende zichten geven op andere stukken van de tuin.

Boottrip op Huangpu en de Bund

 

Een van de verplichte activiteiten in Shanghai is een boottocht op de Huangpu. Bij valavond schepen we in voor onze riviercruise. Ook hier genieten we ten volle van het communistische systeem. Bovenop het toegangskaartje kopen we het recht om vooraan op de boeg te mogen zitten. Wie hiervoor geen geld heeft, is gezien bij de communisten! Met een twintigtal bevoorrechten zitten we dus heel rustig te genieten zonder met de ellenbogen een weg te moeten banen in de menigte die elkaar verdrukt. Het schouwspel is adembenemend: links de statige gebouwen van de Britse concessie, rechts de wolkenkrabbers van Pudong. We zien hoe de ondergaande zon het laatste warme licht smijt over de stad… kort erna licht héél de stad op. De torengebouwen worden het canvas waarop een lichtschouwspel wordt gehouden. We komen ogen te kort!