Het einde van de dag is nabij als kleine mensen lange schaduwen werpen. 

Confucius


5 juli

Main visits

Weather
Sleeping: Rio Hotel


Oversteek met de turbojet

We laten ons door een typische taxi van het hotel naar de haven brengen. Buiten de dieprode kleur hebben al deze taxi’s nog iets gemeen: Het zijn voor 99 % allemaal vintage Toyotabakken. Ze rijden allemaal op LPG en zijn minstens 20 jaar oud. De bagage kan omwille van de gastank niet helemaal in de koffer, maar dat wordt gewoon opgelost met een snelbinder… hetzelfde modelletje als dat op het bagagerek van mijn fiets. Het exemplaar waarmee wij rijden heeft 2 miljoen kilometer! Ik heb het over de wagen…. De chauffeur heeft zeker weten al véél meer op zijn teller.

Vandaag steken we de Zuid-Chinese zee over met een turbojetoverzet. De zee-engte tussen Hongkong en Macau is een dikke 65 kilometer breed en wordt door deze supersnelle boot in ongeveer één uurtje overbrugd. We vliegen als het ware over het water.

 

Sinds begin dit jaar kan men dit zeekanaal ook oversteken met de langste brug ter wereld. We zien ze perfect liggen maar kozen toch voor dit vervoersmiddel. Over de brug mogen enkel staatsbussen rijden en bagage is er niet toegestaan. Veel keuze hadden we dus eigenlijk niet.

Macau

De laatste twee dagen van ons Chinees avontuur brengen we door in Macau, een voormalige Portugese kolonie die pas relatief recentelijk werd overgedragen aan China. Gokken is verboden op Chinees grondgebied, zelfs in Hongkong wordt het aan banden gelegd. Men mag alleen inzetten op voetbalwedstrijden, paardenkoersen en andere totaal onbeïnvloedbare wedstrijden.

Iedereen weet dat alles wat verboden is des te plezanter is. Chinezen zijn gek van gokken en steken dus massaal de zee over om zich ongeremd aan hun verderfelijke verslaving over te geven! Foei! Las Vegas is hier zéér klein bier tegen. Tot een 20 jaar geleden was de “Lisboa” het enige casino dat een licentie kreeg. De overheid van Macao smeet de markt open eind jaren 90 met een totale wildgroei als gevolg. Er was een danig grote nood aan bebouwbare gronden dat men niet aarzelde de zee tussen twee eilanden op te spuiten en nieuw land bij te creëren. Op artificieel land kan men enkel artificiële gebouwen neerpoten. “The Venetian” van Macao is de grote broer van het gelijknamige hotel in Vegas. De eeuwige stad werd er volledig nagebouwd inclusief kanalen, gondels en tutti quanti. In een ander hotelcomplex vond men het noodzakelijk om de Eiffeltoren na te bouwen, op schaal ½ weliswaar. Het zijn super-de-luxe-paleizen waar gokkers van over heel de wereld elkaar treffen en zich met een nooit geziene inzet over geven aan het spel. Eén groot verschil met Vegas moet toch worden opgemerkt: er zijn bijna geen traditionele roulettetafels te vinden. Hoe ik dat weet? Zuiver uit empirisch/journalistieke interesse wou ik zelf in levenden lijve ervaren hoe het is om in Macau te spelen. Wat een verslaggever niet lijden moet om aan de nieuwsgierigheid van zijn lezers te voldoen!

 

Heel de stad is georganiseerd rond het gokken. Juweliers bieden belachelijk grote halssnoeren en armbanden aan, kettingen met zes rijen varkens sommige met een hele kroost spenende biggen… wie wil daar in hemelsnaam nu mee rond z’n nek lopen? Welke man durft met dat soort ornament thuiskomen? Indien men dit koopt voor z’n gemalin, getuigt dit van óf enorme wansmaak óf van een niet te schatten cynisme.