Food is not just eating energy. It's an experience.

Guy Fieri


29 juli 2018

Distance today

Total distance

Weather
Sleeping: Wildkamperen op parking Lærdal


We kamperen dus wild op een parking vlak buiten het centrum, pas als we een toertje doen in het dorp blijkt dat we op dé toplocatie van het dorp staan, vlak aan de oude huisjes! Nog voor we inchecken in de camping nemen we een snelle douche en verkennen we het oude centrum van dit kleine dorpje.
De huisjes zien eruit als kleine juweeltjes. Ze zijn allemaal opgetrokken in hout en geschilderd in wit, okergeel, groen of rood. De ramen lijken wel uitgezaagd met een figuurzaag en zijn in de meeste gevallen aangekleed met halve gordijntjes in kant of haakwerk. Ze nodigen als het ware uit om binnen te kijken! Alle voortuintjes zijn verzorgd met bloemen in de weelderigste kleuren! Dit dorp is even authentiek als charmant! Men voelt als het ware de gezelligheid en knusheid van de huizen aan de voorgevels. Lærdal is zonder twijfel het meest “Noorse” dorpje dat we tot nu toe bezochten.

Alvorens naar de camping te gaan doen we nog snel wat inkopen. Wanneer we wat pintjes willen kopen merken we dat de volledige afdeling met bier is afgesloten met gordijnen. Net zoals de kerken zijn ook de drankafdelingen in warenhuizen op zondag GESLOTEN.
Voor de lunch besluiten we een vergelijkende studie te maken tussen de verschillende type zalm. We kopen Røkt Ørrret, Gravet Laks en Røkt Laks. Het is zondag en besluiten bij deze feestmaaltijd ook een glaasje rosé te drinken. Het resultaat van de deliberatie:

  Røkt Ørrret Gravet Laks 2 Røkt Laks
Eliane 3 2 1
Fankie 3 1 2
Diederik 3 2 1
Totaal 9 5 4

Even vertaald voor de niet Scandinavië-kenner: Op de derde plaats de gerookte zalm, op de tweede plaats de rauwe gemarineerde zalm en op de eerste plaats:

De gerookte Zalm-Forel!

De namiddag passeren we op het strand van het uiterste puntje van de Sognefjord. Een dutje en een goed boek… wat kan een mens meer wensen op zondag? Binnen de twee uur dat we op het strand doorbrachten zien we hoe het water van de fjord zich met zeker 20 meter terugtrok en zo een héél ander “strand” tevoorschijn toverde.  Deze fjord is 200 km. lang... hoe zouden de andere stukken van de fjord er dan nu uitzien? We zwommen al in een meer in Denemarken en Noorwegen, in het smeltwater van een gletsjer maar nog niet in een fjord. Duiken dus! Zalig fris water!

Wanneer we van het strand komen staat Elianneke klaar om te beginnen met het avondmaal. Er moet vandaag voor 2 dagen worden gekookt… er is dus werk aan de winkel. Pasta voor morgen, aardappelen en broccoli voor vandaag…  Het voorgerechtje vandaag is gerookte makreel met peper, een andere Noorse specialiteit.
Frankie en ik ontfermen ons over de was. Zoals alle campings in Noorwegen hebben ze hier ook een volledig wassalon. Hoe men de machines moet bedienen is me niet volledig onbekend… waar we wél serieus moeite mee hebben is met de pikorde in dit soort installaties waar de (Viking) madammen met de plak zwaaien en met érg veel argwaan ons als gasten zien passeren. Ik heb één kapitale fout gemaakt door het wasgoed van één van de matrones uit de wasmachine te hebben gehaald zonder haar expliciete toestemming… ik heb dus haar eigenste (handdoeken) bevlekt! Het wicht was woest, brieste zelfs en kon heel duidelijk met haar colère gene weg als we dan ook nog voor háár droogkast stonden! Ze haalde haar man er bij die wél een beetje Engels kon… en hij… de sukkelaar verontschuldigde zich.

De Kasler-koteletten zijn al bruin gebraden wanneer we van deze veldslag terugkomen. Alweer een uitstekend diner. Merci Elianneke! De koteletten blijken licht gerookt te zijn en smaken super… toch beslissen we samen om er een mespuntje mosterd bij te nemen… we verslikken ons alledrie… zo straf. Het blijkt Star Wars-mosterd te zijn!