I like this place and could willingly waste my time in it.

William Shakespeare


30 juli 2018

Distance today

Total distance

Weather
Sleeping: Camping Lærdal


Klik op de afbeelding om het filmpje te starten.Wie Noorwegen zegt, vermeldt in dezelfde adem ook “fjorden”. Hebben we dan nog geen fjorden gezien? Zeker wel, we reden er reeds honderden kilometers langs en sliepen in Kinsarvik met zicht op de Hardangerfjord. Dé beste manier om een fjord te bezichtigen en vooral te beleven is vanop het water. Hoog tijd dus om met een boot één van de duizenden fjorden op te varen en het spektakel vanop het water tot ons te laten komen.
Er is echter één groot dilemma: voor welke boottocht moeten we kiezen? Het aanbod is even ruim als verscheiden en varieert enorm in prijs! Welke fjord willen we precies doen? Wordt het een tocht van een uurtje of een halve dag? Gaan we voor (betaalbaar) massatoerisme of willen we het exclusiever?

We combineren het beste van alle opties: we opteren om geen georganiseerde cruise te doen maar nemen de gewone lijnverbinding tussen Lærdal en Gudvangen. Net zoals de bus of de trein kunnen de Noren wat openbaar vervoer betreft kiezen voor een ferry of veerpont.
We schepen in en merken dat niet één auto of vrachtwagen zal meevaren… sterker nog: er zijn gewoon geen andere passagiers! We hebben de volledige boot voor ons alleen, inclusief kapitein, twee matrozen en madame Arrabel die koffie en gebakt serveert achter haar buffet. Aangezien deze lijnverbinding nieuw is, is er nauwelijks interesse voor. Als klap op de vuurpijl krijgen we een korting van 50 %  op ticket voor de terugweg! We zitten dus 5 uur te varen op de fjorden voor een heel redelijke € 50! We maken ons de bedenking dat het een goede zaak is dat we niet de reële kost van dit traject met z’n drieën moeten betalen!

Ik schreef eerder al over de onbeschrijfelijke schoonheid en vooral over de majesteit van de Noorse natuur… ik heb effectief spijt deze adjectieven toen al gebruikt te hebben. In het geval van de fjorden moet ik woorden gebruiken in de super overstijgende trap! ONTZAGWEKKEND in alle opzichten, in schoonheid en in stilte, in puurheid en in rust, in grandeur en in ingetogenheid.
Ons schip schrijdt in alle plechtstatigheid over de fjord en biedt een panorama van 360° over dit dramatische spektakel.  De zijwanden van dit decor worden gevormd door de hoge bergen die vanuit het donkere water uit de fjord oprijzen. Het wolkendek is het plafond van deze scène waar de zon nu en dan eens komt piepen en zo de schijnwerper richt op telkens een ander stukje van deze onnoemelijk mooie natuur. 

We zijn sprakeloos en aangeslagen! Een bezoek aan de fjorden moet je tot jezelf laten komen. Als olie in een blauwe steen moet het tot jezelf doordringen om zo een ervaring te worden die diep in je geheugen en hart gegrift staat! Het is niet zomaar een boottochtje, als je er tenminste voor open staat, wordt het een diepmenselijke ervaring! Wat een enorm privilege deze tocht enkel met ons drieën te kunnen beleven, wat een geluk dat de heenreis 2 u 30 duurt… waardoor we ruim de tijd hebben hiervan te genieten. Het maakt ons weer even stil als klein.

Over het volledige traject liggen slordig wat huisjes verspreid… als er een aantal huisjes samen staan hebben ze dikwijls ook een kerkje. Soms staan huisjes ook volledig geïsoleerd en zijn enkel over het water bereikbaar. Ik benijd ergens de mensen die hier in alle eenvoud en in volledige symbiose met de natuur leven. In veel gevallen gaat het over “zomer”-boerderijen waar men in de lente het vee naartoe brengt en tot in de herfst laat grazen.

In Gudvangen houden we een paar uur halte en picknicken op een bankje.  Op een halfuurtje hebben we het hier gezien. We bezoeken het splinternieuwe Vikingdorp niet, het heeft iets weg van een themapretpark en besluiten ons languit op het gras te leggen voor een goede siësta.   Vlak voor het aanvatten van onze terugreis gaan we iets drinken op een terrasje en bestellen er een portie frietjes bij. Frankie gaat ze afhalen en schept er genereus een goede kwak zure room op!

Op de terugweg delen we de boot met een 10-tal andere mensen maar die beletten ons niet van de tocht te genieten. We krijgen op de terugweg bovendien het gezelschap van twee meeuwen die ons gedurende het volledige traject volgen en fier hun vliegkunstjes tonen. 

Een fjord bezoeken kan op vele manieren, bij het verlaten van Gudvangen zien we een reuzenjacht liggen… een uurtje geleden zagen we er al een helikopter van opstijgen, nu zijn de eigenaars met hun jetski’s wat aan het rondracen… het moet niet onaangenaam zijn steenrijk te zijn.

Het avondmaal nemen we met zicht op het strand, vlakbij de camping. Ons Elianneke kookte gisteren al de pasta en maakt er in een handomdraai een schitterende salade van. We dachten stiekem gebruik te maken van het sanitair van de camping maar dat blijkt helemaal niet nodig te zijn. Op het strand staat een sanitairblok ten behoeve van de zonnekloppers en wildkampeerders! Alles is er perfect in orde, wastafel met wam en koud water, een perfect cleane WC en in geval het nodig is zelf een verwarming. Leve Noorwegen!