Life is largely a matter of expectation.

Horace


7 augustus 2018

Distance today

Total distance

Weather
Sleeping: Staanplaats voor Kampeerwagen Appelviken


We starten de dag om 6 uur… inderdaad 6! Geen wonder dat we om 7 u 30 aan de tram staan die ons richting centrum brengt. Op deze tram geen spoor van de toeristen die in de andere campers op deze parking slapen, ook niet van de lagergelegen megacamping. Deze tram zit vol met mensen die vanuit de buitenwijken naar het centrum sporen om te werken!

 

De stad ligt er nog verlaten bij wanneer we vlak voor de haven uitstappen… we kuieren wat doelloos rond op zoek naar de stadszichten die we online zagen maar vinden niet onmiddellijk onze draai. We zijn de laatste dagen zo verwend geworden wat zichten en bezoeken betreft dat we een moeilijk publiek zijn geworden. Hadden we meer verwacht van Göteborg? Misschien…

We doorkruisen de stad in alle mogelijke richtingen, bezoeken de overdekte markt en de vismarkt, lopen tot op de burcht, nemen een siësta langs het water… en besluiten dan terug te keren naar de wagen en de eerste 70 km richting Mälmo al af te leggen. Althans dat was het plan…

 

We staan aan de juiste tramhalte te wachten en vergewissen er ons van dat de tram de juiste richting zal uitrijden, verder hebben we ons tramkaartje in de hand en wachten… we horen verschillende aankondigingen maar begrijpen er niets van, lezen verschillende opschriften maar begrijpen ook daar niets van… in Zweden gebeurt alles in het Zweeds! Uitsluitend in het Zweeds. 

Een behulpzame man komt naar ons en weet ons te vertellen dat er een ongeluk gebeurde op lijn 5 en die dus een hele tijd niet zal rijden.  Het alternatief is blijkbaar lijn 3… we stappen op hetzelfde perron en vertrekken de verkeerde richting uit. We moeten nog 29 haltes rijden voor het eindstation, dan lijn 8 nemen voor een paar haltes en dan overstappen op lijn 5… als die intussen al terug op de sporen staat! Véél toeristen betalen een fortuin voor een hop-on-hop-off bus, wij krijgen het allemaal voor de prijs van een normaal tramritje.
Maar waar is terminus van lijn 3 dan? Geen kat weet het! We laten ons persoonlijk door de conductrice van de tram uitnodigen om van het treintje te komen… na de laatste halte, vlak voor het depot! Miljaar! Dit allemaal zonder één woord Engels. Een dame van vreemde origine spreekt ons aan in perfect Engels en helpt ons voort. De belangrijkste boodschap die ze ons meegeeft: Men leert de taal hier “the hard way”. Zoveel is duidelijk mevrouw.

In Appelviken rijden we op de parking van de gemeente en betalen 170 SEK, € 17 dus, om met de camper op het strand te staan en dit mét sanitair! Zo moet het altijd zijn! Eindelijk uit de drukte van de stad. We proberen een duik te nemen in de zee maar het lukt niet al te goed. We lopen zéker 250 meter de zee in en hebben nog altijd maar water tot aan de knie… dan maar een kinderbadje! 

De zonsondergang was alweer een echt spektakel… en dit zowel vóór het terrasje van de camper waar de zon ons het volledige gamma van oranje en rood te berde gaf… alsook áchter ons… waar op de kustweg achter de kamper de jongeren zich met hun oldtimers aan het voorbereiden waren om een nachtje door te fuiven in de surfclub.