Alle andere verslagen zijn op te vragen via Spain, France, Belgium en kies voor het stuk van de camino waarvan je de verschillende verslagen wenst te lezen.


Vergeet aub niet het contactformulier "Contact form" in te vullen indien je op de hoogte wenst te blijven... ook na 20 juli zullen er nog regelmatige updates zijn.


Life is like a ten-speed bicycle.

Most of us have gears we never use.

Charles M. Schulz


13 juli 2015

Distance today

Total distance

Weather


Dag 98

0 Km

2400 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Appart City Hotel, Pay


Travelling with:  Staf en Stef


Route:

  • Pau

We rijden verder naar Pau en vinden redelijk gemakkelijk het hotel waar we gisteren reserveerden. Het blijkt eigenlijk een woonerf te zijn waar verschillende appartementjes worden aangeboden rond de binnenkoer. We hebben twee kamers, elk met keuken en badkamer! Pure luxe... het bedje met supermals dekbed lacht ons al toe. Hier gaan we maffen als koningen. Het woonerf blijkt bovendien in de drukste winkelstraat te liggen, midden in het hart van de stad. Na een deugddoende douche trekken we de stad in en nemen uitgebreid het aperitief. La France est à nous!

Ook het diner is écht Frans... het was nu toch al een dikke maand geleden dat we nog escargots op Bourgondische wijze hadden op ons bord... een ook de eendenborst laten we aan onze neus niet voorbij gaan. Voor dessert hadden we geen plaats meer... maar nen dikke Irish koffie moet gewoon om zo’n feestmaal af te sluiten. We besluiten morgenvroeg een poging te doen om hier nog een nacht te blijven.

Terwijl Staf en Stef naar de auto gaan om de parkeermeter aan te vullen, regel ik het hotel. S & S gooien het op een akkoordje met de uitbaatster van een barretje... we komen hier ontbijten als jij heel de dag voor ons de parkeermeter aanvult... en het lukt. Ook ik heb geluk aan de receptie van het hotel... laatste kamer meneer, maar we vrezen wel dat jullie zullen moeten verhuizen én in één kamer zullen moeten liggen... weliswaar met 6 bedden, dus ruimte genoeg. Ik trek m’n stoute schoenen aan en bediscussieer nog een korting van 25 %. Als ik de kortingsbon die ze gisteren gaven bij de eerste boeking, bovenhaal en nog een extra 5 % van de prijs wil laten doen fluiten ze me terug. Ze hebben gelijk. We verhuizen naar onze nieuwe stek en moeten vaststellen dat dit appartement ruimer is dan het gemiddelde appartement van de gemiddelde inwoner van een gemiddeld Vlaams dorp. Wat is dit voor een extravagante luxe... twee verdiepingen, twee kamers, met een bed en een lit-canapé, met keuken en een balzaal van een badkamer! En dit op één dag van de quatorze juillet... Allé hop en avant dan dansen we de French cancan! Maar dan moeten we wél nog één nacht bijboeken. Ik storm dus terug naar de receptie en vraag of het nog kan. “U moét vandaag op de lotto spelen meneer, de laatste kamer van het woonerf " – de onze – blijkt nog vrij te zijn! We slapen dus nog twee nachten in Pau.


Onze missie deze voormiddag is een bom aan info te verzamelen over twee mega-evenementen in de stad. We komen zelfs Lefèvre tegen aan de vrachtwagen van Quick-Step maar moeten hem ontgoochelen, geen tijd man, eerst onze driedaagse in Pau plannen en dan hebben we misschien tijd voor u.

 

 

 

 

 

 

Tour de France

  • Stef koopt twee sportkranten en vindt alle nodige info vinden rond de verschillende wielerploegen die verspreid over heel de stad een rustdag gaan nemen;
  • Via dezelfde krant weten hoe en waar we de rit van morgen kunnen zien passeren;
  • In het bureau voor toerisme informeren ze ons over de juiste plaats van het vertrek vanuit Pau op 15 juli – inderdaad je hebt het goed gelezen... een driedubbele portie Tour de France voor ons dit jaar. 

Festiviteiten rond de quatorze Juillet

  • Waar gaat het defilé door in deze kazernestad;
  • Waar is de beste plaats om het enorme vuurwerk bij te wonen;
  • Waar gaat het bal door;
  • Waar is de boulevard die zal worden omgetoverd tot mega-discotheek?

  

Om 13.00 uur wandelen we ons appartement binnen met alle nodige info en hebben bovendien inkopen gedaan om een lunch op tafel te toveren. We dachten een bergrit te gaan meemaken maar dat blijkt een onbegonnen zaak te zijn. Een koppel Belgen vertelde ons gisteren al dat er al honderden kampeerwagens klaarstonden. Het alternatief van een driedaagse in Pau, de combinatie tussen de Tour en quatorze juillet zal een veel diepere indruk op ons nalaten dan wel in de file te gaan staan om van ver de renners de tour te zien passeren.

’s Namiddag flaneren we wat rond in de stad en bezoeken we de Boulevard des Pyrénées – de Champs Élysées van Pau – lopen tot aan het kasteel van de koningen van Navara en genieten van het historische centrum van Pau.

On 16.30 u. begeven we ons naar het stade Tissié waar het memorial “Le tour des Géants” zal worden ingehuldigd. Men belooft ons een spetterende show met veel wielerlegendes. Voor de show mogen we een T-shirt gaan afhalen en na de show biedt een plaatselijk restaurant een limonade aan. Na de gelegenheidstoespraken waarbij de burgemeester véél te lang het woord voerde - waar is de tijd dat we dit ook dienden te ondergaan in Tervuren -  komen o.a. Gregg Lemond, Benard Hinault, Bernard Thévenet, Gilbert Duclos-Lasalle, Richard Virenque, weduwe Ocaña,... Ook andere tour-notabelen maken hun opwachting: Tourdirecteur Prudhomme, e.a.

Het memoriaal bestaat uit een totem waarbij de winnaar van elke tour wordt gehuldigd met een tekst en een paar tekenende foto’s... we kunnen niet wachten om de totems te ontdekken van o.a. Merckx, Van Impe en alle vooroorlogse winnaars van de tour zoals de gebroeders Maes... waarvan Sylvère héél de tour in het geel reed en buurjongen was van de grootouders van Frankie. Het is een drukte van jewelste... na een dik uur gaat het gordijn eindelijk open en worden een aantal totems ingehuldigd door de renners zelf of door hun familie. Pas dan mogen ook wij het memoriaal betreden... echt een schitterend initiatief van de stad Pau.

Vanaf nu staat ons verblijf in het teken van de tour. Morgen gaan we naar een etappe kijken naar Morlaas op een paar kilometer van Pau en woensdag gaan we naar het vertrek op een dikke 500 meter van ons hotel.