UPDATE

 

Beste lezers


Gisteren zaten Diederik en Frankie op een steen(tijd)worp van de grotten van Lancaux. Steentijd, inderdaad... geen wifi in hun "jaren 50 hotel". Bij de reservatie werden ze al de neus afgesnauwd dat dit géén refuge is voor pelgrims...


Helaas is het in de refuge van vanavond niet veel beter gesteld. Integendeel zelfs! Alweer geen internet en bovendien eist de eigenaar dat het licht om 22.00 u. uit moet! Inderdaad, u leest het goed of hoe een pelgrimstocht op dit moment een kruistocht is!


Naar verluidt heeft Diederik toch een fles armagnac kunnen pikken, om van de nood een deugd te maken...

(Dirk Staf, tussentijds verslaggever en collega van Diederik)


Be not simply good; be good for something. 

Henry David Thoreau


11 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


Day 38

13 km

1010 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Refuge Sint-Franciscus, Zusters Clarissen, Limoges.


Route

  • Aureil
  • Limoges

“Alles wat uit de lucht valt is gezegend”, vertelde Jean-Marie ons een paar dagen terug. Deze stelling is bij deze ontkracht. We zijn met moeite wakker wanneer er achter onze divant-lit een gerommel te horen is. We draaien ons onmiddellijk om en zien  een grote stofwolk uit het gordijn opstijgen. Er zijn gewoon een paar stenen uit de boog boven het venster naar benden gekomen. Gelukkig hadden we net onze gsm en surface van de vensterbank weggenomen. De boel staat hier op instorten! We nemen toch de tijd om uitgebreid te ontbijten en verlaten Areil via de historische weg.

We lopen voor de eerste helft van de kleine tocht vandaag door de velden tot vlak voor Limoges. Zoals altijd maken we bij het doorkruisen van een grote stad ruim de tijd voor een bezoek... dus geen lange marche voor ons vandaag. Na 13 km lopen we rond 11 uur Limoges binnen via de botanische tuin en het bisschoppelijk park. Op het plein van de kathedraal ligt ook het klooster van de zuster van Sint-Fransicus waar we deze nacht zullen slapen.  De kamers zijn pas open vanaf 16.30 u. maar we mogen toch al onze bagage afzetten. We bezoeken de kathedraal en halen de stempel voor ons pelgrimsboekje. Het is een machtig gotisch bouwwerk en blijkbaar hebben we hier gisteren de nacht van het orgel gemist.


Op de Place de la République lunchen we. Neen geen stuk brood met kaas of salami maar een steak tartaar met frietjes. Limoges blijkt normaal gezien een drukke handelsstad te zijn... maar niet tussen 12 en 15 uur. De boetiekjes zijn allemaal gesloten.  We bezoeken het historisch centrum met de Sint-Pieterskerk en de Sint-Michielskerk. Op de middag kan je hier wel genieten van het gratis orgelspel. In de oude markthallen valt niet veel meer te beleven. Ze zijn wel open maar de marktkraampjes op zich zijn gesloten. Ondertussen staat een loden zon pal boven ons hoofd en is het afzien in de stad. We moeten het rustig aan doen vandaag. Morgen volgt een zware tocht van over de 30 kilometer én het belooft zéér warm te worden.  In een klein steegje van het oude centrum installeren we ons. Er waait een zacht briesje. Tijd om even te rusten. We bezoeken ook nog het "cartier des bouchers". Dit blijkt de "place to be" te zijn. Samen met de lokale jeugd genieten we van de zomer op de Place Aurélien.