Fools learn from experience.

Wise men learn from the experience of others.

Otto von Bismark


19 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 44

27 Km

1169 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Refuge Municipal, Mussidan


Walking with: Jean-Marie.


Route

  • Saint-Astier
  • Mussidan

“Je ne vais plus faire la fête, ce n’est plus de mon âge”, ook een goede morgen Jean-Marie. Blijkbaar heeft onze Franse vriend de maaltijd met aangepaste wijnen niet goed verteerd. Het ontbijt is in tegenstelling tot de Franse normen écht uitgebreid. We zitten aan tafel met andere pelgrims én met drie “gendarmes”. In Saint-Astier is een grote politieschool. Eén van hen is een Spanjaard die geen woord Frans of Engels spreekt. Hoe kan die “gardia civil” lesvolgen in een taal die hij niet verstaat? Of moet ik me bij een Franse politieschool eerder taferelen inbeelden uit de kolderfilm “Police accademy”?

 

Vandaag lopen we door naaldbossen waar ook kastanjebomen tussen staan. Het landschap is anders dan wat we tot nu toe hebben gezien. Jean-Marie had ons een platte tocht voorspeld. Niets blijkt minder waar te zijn, het is hier meer dan gewoon heuvelachtig. We volgen de Compostelaroute die trouwens goed is gepeild. In het midden van het bos is de wegwijzer zelfs vervangen door een flesje bier! Welk bier? Je raadt het nooit: Orval!


De landschappen zijn adembenemend, de “pins parasols” bevestigen dat we nu echt in het zuiden zitten. Na een twintigtal kilometer stappen we naast de rivier L’Isle. Het is een mooi pad dat ons zonder probleem brengt tot Mussidan. We zijn blij dat we het na 27 kilometer droog hebben kunnen houden. Bij het binnenlopen van dit klein stadje merk ik op dat het verbroederd is met Woodbridge! Ik heb zeker 10 jaar gewerkt tijdens mijn zomervakantie in Woodbridge School! Dit is echt te gek.

De refuge waar we deze avond slapen, opent zijn deuren pas om 16 uur. Buiten op een bankje wachten is geen optie omdat het kan gaan regenen. In de Brennus drinken we een biertje in afwachting dat we binnen kunnen. Blijkbaar is de Brennus een wapenschild dat wordt gegeven aan de winnaar van het rugbykampioenschap.  We laten ook onmiddellijk Jean-Marie weten dat we hier zitten. We hebben gisteren ook voor hem een plaatsje gereserveerd in deze refuge. Hopelijk heeft hij niet te veel afgezien van zijn tendinitis. Deze avond koken we zelf. Een lekkere pasta smaakt altijd. Morgen trekken we verder naast Saint-Foy... het kan een tocht worden van 35 kilometer.