21 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 46

28 Km

1231 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Refuge Saint Ferme


Vistors: Monique, Michel (F), Marion (NL/F)

Refuge: Greta en Patricia


Route

  • Sainte-Foy-la-Grande
  • Pellegrue
  • Saint Ferme

Toegegeven, we hebben goed geslapen. Om half negen lagen we er al in. Dat is nog anderhalf uur vroeger dan in La Coquille (zie dag 40 – 16 mei). We hebben quasi 11 uur aan één stuk doorgeslapen! De ziekenhuisbedden lagen al bij al nog goed. Bij het ontbijt spreken we even met Guillaume, de 21 jarige pelgrim die met zijn hele hebben en houden met een stootkar is vertrokken (zie dag 42 – 15 mei). Hij vond het ook een zalig bed... het tweede échte bed sinds het begin van zijn tocht! Verder heeft hij geslapen in het bos of in parken. Een jonge gast zoals hij leert ons wat de veiligheid van een dak boven het hoofd betekent én hoe fijn een geborgen thuis wél kan voelen. We hopen dat hij ze allebei op deze tocht zal vinden.

Ima, zijn hond, heeft gewaakt over zijn spullen. Hij heeft deze trouwe Border Collie verdiend door zijn arbeid gratis aan te bieden aan een herder. Sinds ruim twee jaar zijn ze onafscheidelijk. Het is aandoenlijk om ze voor elkaar te zien zorgen. We vertrekken samen uit de stad. Onze wegen scheiden hier. Hij loopt in dit heuvelig landschap niet dezelfde afstanden als wij. Bonne chance et Ultreia!


Waar gisteren de wijngaarden werden afgewisseld met bossen en velden, zijn het vandaag énkel wijngaarden. Beter nog, op verschillende plaatsen merken we dat de bossen worden gerooid en de velden worden omgeploegd. In welk wijngebied zitten we hier? Waarom zijn deze “coteaux” dan zo gegeerd? Omdat we verdekke in den volle Bordeaux zitten. Alles wat maar iets minder plat is dan onze polders, wordt omgeploegd en beplant met wijnranken. Zou dit het antwoord zijn van de Franse wijnboeren op de opkomst van de nieuwe wereldwijnen. In elk geval, ons zien ze hier terug over een paar jaar om de volwassen wijnranken te bewonderen en vooral hun wijnproductie te proeven.

In Pellegrue stoppen we samen met Marion voor een middagpauze. Marion is een Nederlandse pelgrim die in Frankrijk woont en de tocht in verschillende etappes aan het lopen is. Ook Monique en Michelle, twee Franse pelgrims, lopen het plein op. We zitten op nog geen 10 kilometer van onze eindbestemming, we hebben dus ruim tijd genoeg!

 

Vlak voor we Saint Ferme binnenlopen zien we een schaap in het bos zitten. Was het dan toch zo geen goed idee om een extra biertje te drinken op dat gezellige terras? Rond 16.00 u. lopen we de refuge van Saint Ferme in, de gastvrouwen Greta en Patricia zijn Belgische vrijwilligers die hier 14 dagen werken. Dit zie ik met later ook wel doen. De enige voorwaarde om te mogen komen werken, is de camino gedaan te hebben... en daarmee zijn we bezig!