24 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 49

25 Km

1352 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Chez le chatôn, Emile et aussi un peu Nico, Vero


Route:

  • Ferbos
  • Bourriot-Bergonce

De zusters in de Abdij van Saint-Marie de Rivet lieten de klokken luiden om 4 uur ’s ochtends... Akkoord, het is zo voorzien in de regel van Benedictus. Deze ochtend zijn onze medeplegrims opgestaan om 5 uur en vertrokken om 6! Zot zijn doe niet zeer. Gisteren hebben ze slechts 15 km gestapt vandaag willen ze er 40 doen. Gisteren hadden ze een vol rolletje tape nodig, vandaag dus 3. Wat bezielt pelgrims? Wat drijft ze... als je dat wil weten, moet je het maar aan Jambers vragen. Ik wil het zelf niet weten. Ze waren zelfs zo gehaast dat ze de tijd niet namen om te ontbijten. We maken dus zelf een spiegelei met zes scharreleitjes die de eigenares ons had gegeven.

Wij hebben in alle geval zéér goed geslapen. Bovenop onze slaapzak hadden we voor alle zekerheid een extra dekbed gelegd. In dit Bokrijkrijp huisje is het wel heel gezellig maar ook vochtig. Ik heb natuurlijk onmiddellijk het Dalton-dekbed genomen. In een vorig leven was “De Daltons” de bijnaam van mijn twee broers en mezelf. We waren even bekend maar niet zo gevreesd als deze illustere stripfiguren.

Bij het verlaten van het verblijf ontmoeten we even de eigenares. Ze zet zich met volle inzet in voor de promotie van haar regio en verzekert ons dat we mogen terugkomen ook zonder credential (de geloofsbrief die pelgrims moeten voorleggen).

Even buiten Ferbos moeten we een drukke weg oversteken. Aan de rand staat er een groot beeld van een eekhoorn, volledig uit planken opgebouwd. Het doet me spontaan denken aan de film van Monty Pyton “The Holy Grail”, waarbij de belagers van een stad - naar analogie met het paard van Troye - een houten koe naar binnen willen duwen. Een hylarisch stukje film. Ik vraag me daarbij af wat in deze deze eekhoorn zou zitten?

 

In Captieux doen we wat inkopen. Bij de slager koop ik Chorizo en Frankie vertelt me dat bij de bakker een affiche hangt om het stierengevecht van 7 juni aan te kondigen. Ver van Spanje kunnen we niet meer zijn... een kleine 200 kilometer om precies te zijn. Als alles loopt zoals verwacht, zullen we volgende zondag in Spanje zijn.


De hele dag stappen we over een oude spoorweg die dwars door de Landes loopt. Kilometers lange bossen, waarvan er veel zijn heraangeplant na doorkomst van orkaan “Klaus”. Verder passeren we cirkelvormige velden die worden gedirigeerd door sproeisystemen met armen van wel 150 meter. De doorsnede van deze velden is dus 300 m. Gigantisch. Waar wie eet al die maïs dan op? Ook dat wordt ons snel duidelijk. Deze regio staat - net zoals de Périgord - bekend om zijn ganzen. We zien kwekerijen waar er letterlijk duizenden en duizenden ganzen in opgesloten zitten. Worden deze dieren dan niet met dwang gevoed? Laat ons hopen van niet.

 

We slapen vandaag in Bourriot-Bergonce. Hartje Landes. Het huis waar we overnachten, is zo afgelegen dat de bewoners ons met de auto komen halen. Morgen zetten ze ons keurig terug af op het punt waarop ze ons hebben afgehaald. Geen sprake van dat men ons kan verwijten stukken van de Camino met de wagen te hebben gedaan.