Catch-phrase of the day:

Faith is an oasis in the heart which will never be reached by the caravan of thinking.

Kahlil Gibran


25 th April 2015

Distance today

Total distance

Weather


Day 22

22 km

599 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Auberge Religieuse Fraternité monastique de Jérusalem, Centre Madeleine, Vézelay.


Visitors:


Route

  • Bessy sur Cure
  • Vézelay

Slapen in een bedje met gestreken lakens, in een frisse kamer.  Het deed verdorie deugd.  Frankie vertelt me dat het deze nacht goed gegoten heeft.  Men had het voorspeld en tot nu toe zijn we er altijd aan ontsnapt... vandaag dus niet.  We eten als ontbijt de rest van onze spaghetti van gisteren en trekken er op uit.  De GPS stelt ons een variant voor op de uitgestippelde weg... 2 kilometer korter.  Volgen dus.
Alles loop perfect tot ons pad door een twee meter hoge draad wordt versperd. Zowel boven- als onderaan zit er een dubbele prikkeldraad.  Aan de andere kant van de afsluiting is er bovendien een dubbelde schrikdraad... Net achter deze afsluiting is een weg in kiezel aangelegd waarop blijkbaar regelmatig wagens patrouilleren. Het is dus écht niet de bedoeling dat we hier overkomen.  Duidelijke borden waarschuwen ons “Chasse privée”, “Tir à balles”, “Proprieté privé”.  Het is niet de eerste keer dat we dit tegenkomen maar deze keer beslissen we het toch te respecteren.  Waarom spannen mensen toch hele stukken bos af voor eigen gebruik?  Hoe vrij kan een mens zich nog voelen in een bos dat afgesloten is? Geniet men evenzeer van de weidsheid en ongedwongenheid van de natuur in een omheind privébos? In hoeverre zijn de dieren die in deze afspanning leven nog wild? Zou het in eerste instantie de bedoeling zijn mensen buiten te houden of eerder de dieren binnen te sluiten?  De enige dieren die vrij kunnen circuleren tussen de twee zones van het bos zijn vogels en naaktslakken.  Veel plezier meneer de bosbezitter.

Bij het binnenlopen van Vézelay merken we op dat er drie andere pelgrims op 500 meter achter ons volgen.  We wachten hen even op: het zijn Jef en Fons uit Veussel (Rijkevorsel) en Koen uit Gent.  We hadden Koen al een paar keer gelezen in de gastenboeken van de slaapplaatsen.  Hij liep altijd één dag voor ons.  Vandaag gaat hij naar België terug en hervat zijn tocht ergens in mei.

De basiliek van Vézelay is prachtig in haar eenvoud.  Aan het onthaal laten we ons boekje afstempelen.  Vanuit de basiliek klinkt er prachtige muziek. De misviering is blijkbaar volop bezig.  De stemmen van de zusters in dit romaans bouwwerk dringen door tot in ons merg.  Deze plaats heeft écht iets speciaals.  De kapitelen van de zuilen zijn allemaal versierd met mooie beeldhouwwerken.  We waren in Reims en Troyes onder de indruk van de kathedralen... de soberheid van deze basiliek raakt ons nog dieper.

Na dit bezoek begeven we ons onmiddellijk naar het “genootschap van de vrienden van Compostela”.  Onze missie is even eenvoudig als belangrijk: informatie vinden over het verder verloop van onze tocht.  Het wordt ons snel duidelijk dat de onze eerste optie onhaalbaar is.  De weg volgen via Le Puy is een regelrechte hypotheek op onze slaagkansen.  De man die ons te woord staat, windt er geen doekjes om: “Wil u écht via le Puy gaan... neem dan een trein en hervat je tocht daar.” No way... geen sprake van.  We besluiten de betreden paden niet te verlaten en via Nevers en Limoges uiteindelijk richting St. Jean Pied de Port af te zakken.  Overmoed komt voor de val... op een tocht van deze omvang moet men leren nederig te zijn en de raad van anderen te aanvaarden. Met een goede “Guide de Randonnée, chemin de Vézelay” zullen onze slaagkansen véél groter worden.

 

We eten samen met Jef en Fonds in het “Auberge Religieuse Fraternité monastique de Jérusalem, Centre Madeleine”.  We slapen in dezelfde slaapzaal... volgens Jef met zware middelen vernieuwd.