Last 4 days in France

Maak de mens wakker die in je schreeuwt.


27 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


DAG 52

34 Km

1402 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Refuge, Hagetmau


Route:

  • Mont-de-Marsan
  • Saint-Sever
  • Hagetmau

Na het bezoek aan de Chinees keren we naar het hotel terug en doen ons uiterste best om niet langs de Irish pub te passeren. Morgen een lange en zware etappe. We zullen onze nachtrust kunnen gebruiken. In onze kamer kijken we nog even naar Franse kolder. We brengen de laatste wijzigingen aan de website aan en gaan slapen.

 

’s Ochtends recupereren we mijn schoen bij de schoenmaker en vragen “en passant” om onze credential af te stempelen. De GPS weigert pertinent dienst, op zich geen probleem aangezien de bewegwijzering aan ons hotelletje vertrekt. We verlaten de vlakte van de laatste dagen en stappen richting Saint Sever. We doen de eerste kilometers met een bang hart. Zal de schoen nu wél breed genoeg zijn om geen pijn meer te veroorzaken? Zal ik verder kunnen marcheren aan ons normaal tempo mét m’n bottines? Zal ik moeten overschakelen op sandalen? Het blijkt allemaal perfect te gaan... de schoenmaker heeft zijn job perfect uitgevoerd. 


“Reveille l’homme qui hûrle en toi” is de opdracht die een grafitti-artist de voorbijgangers geeft. De zin blijft in m’n hoofd hangen. Beantwoorden we aan dit appel door deze tocht te doen? Zijn we voldoende bewust van wat we aan het doen zijn of zouden we er meer moeten blijven bij stilstaan? Feit is dat noch Frankie noch ikzelf de tijd hebben zien voorbijgaan. Straks staan we aan de Franse-Spaanse grens en is de tocht voor twee derde afgelegd. Marcheren doen we zeker met volle energie en gedrevenheid maar misschien moeten we ook maar eens meer tijd maken om te mijmeren over wat het met ons doet. Of is het antwoord op deze vraag de verrassing die ons te wachten staat in Santiago?

Aan een serieus tempo lopen we tegen de middag Saint-Sever binnen. Onze twee Franse compagnons zijn er al... ze vertrekken immers om 7 uur ’s ochtends en stoppen hier! We besluiten te dejeuneren in het kleine restaurant. Voor € 9 eet men in Frankrijk perfect! Wanneer gaan ze dit in België ook eens leren? We verkiezen liever ’s middags een volledige maaltijd te nemen en ’s avonds zelfs iets te maken. Een wielerfreak vraagt ons vanwaar we vertrokken zijn... bij het aanhoren van ons antwoord wordt hij bleek en begint in het Baskisch te vloeken. Na een dik uurtje vertrekken we terug voor de rest van de tocht... nog een dikke drie uur marcheren.

 

We bereiken uiteindelijk Hagetmau net voor vijf uur. Het is een prachtig dorpje... alles is hier zuiders: platanen, een arena voor de stierengevechten, het accent, een mooie fontein, de laisser-aller. Het is hier zoveel aangenamer dan gisteren in de stad. We halen de code af om onze refuge binnen te gaan en installeren ons op het terras rechtover het “office du tourisme”... vanaf nu zijn we voor de rest van de dag inderdaad toeristen. In de refuge bereiden we een koude schotel met vis uit blik... de wijn die we kochten blijkt net niet zuur genoeg te zijn om de plastic fles waarin dit goedje werd aangeboden, te doen smelten... miljaar, deze wijn werd vermoedelijk aangelengd met zoutzuur!