Catch-phrase of the day:

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence.

Ons ingezonden door: Hans Janssens


29 th April 2015

Distance today

Total distance

Weather


Day 26

31 km

693 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Refuge Pélerin, Martine & Xavier, Nevers.


Walking with: Wilma & Gerry, Nico en Nicole, Jef en Fons


Route

  • Prémery
  • Urzy
  • Nevers

Na het ontbijt in de Quatre Saisons beginnen we aan een lange tocht die we graag zo snel mogelijk willen afleggen.  We moeten absoluut tijd maken voor een bezoek aan Nevers.  De GPS doet prima werk en pitst ook van deze tocht een 3 tal kilometer van de afstand.

We lopen dieper Bourgondië in via velden en bossen. Vlak voor Urzy staat er in een weide weer zo’n krachtboom.  Een eik van honderden jaren oud met een stam die in vier stukken is gespleten. Desondanks is de kruin vol en fris groen.  Aan de kerk stoppen we letterlijk vijf minuten om ons (droog) brood op te eten en door te spoelen met een slok water.  We dachten onderweg wat beleg te kopen maar natuurlijk zijn we geen winkel tegengekomen.

 

Bij het verlaten van het dorp worden we tegen gehouden door een man in een mastodont van een BMW. Hij vertelt dat hij in het dorpje woont en ons graag de “déjeuner” wil aanbieden en zelfs wil onderdak geven.  Hij was naar eigen zeggen zelf jaren verantwoordelijk geweest voor de bedevaart van Parijs naar Chartres. Hij diende daartoe meer dan 600 vrijwilligers te coördineren.  We bedanken voor zijn aanbod maar wij moeten verder. We hebben een afspraak met Bernadette in Nevers.We lopen Nevers binnen via een gore buitenbuurt maar komen toch zonder problemen tot aan de Loire.  Het doet me plezier om deze machtige rivier terug te zien... waar is de tijd dat ik in de abdij van Saint-Maur verbleef en gidste in de kastelen van de Loire?  We melden ons aan bij Xavier en Martine die een pelgrimsverblijf aanbieden. Het is een geriefelijk tuinpaviljoen volledig begroeid met blauwe regen... super gewoon.  Net zoals in Saint-Sévérien (zie dag 24 – 27 april) is er ook een kast waar allerhande waren worden aangeboden aan een democratische prijzen.  We wassen wat kleren uit en nemen een snelle douche... het doet deugd om even te rusten.  We stapten 5 uur en 40 minuten over een afstand van 31 kilometer.

De  Saint-Cyr-et-Sainte-Juliette-kathedraal in een zéér opmerkelijk bouwwerk.  De kathedraal heeft namelijk twee koren: één in romaanse stijl en één in gotische stijl.  De banken in de kerk zijn zo gemaakt dat de leuningen héél gemakkelijk kunnen worden gedraaid naar het ene of het andere altaar. De glasramen zijn tijdens de oorlog verwoest maar vervangen door héél kleurrijke moderne glasramen.  Na het bezoek aan de kathedraal lopen we door het park waar de kermis volop bezig is.  We laten ons verleiden door een warme wafel en lopen door naar het centre Bernadette.  In een kleine kapel ligt het lichaam van de Heilige Bernadette Soubirous opgebaard in een glazen sarcofaag.  Na de verschijnen van de maagd in Lourdes is ze ingetreden in een klooster in Nevers.  Eén van de wonderen die haar worden toegeschreven is precies het feit dat haar lichaam nog intact is, en dit sinds haar dood in 1879.  Het is een bevreemdend tafereel.  Van heinde en verre komen mensen zich hier bezinnen, gunsten vragen of gewoon bidden. Buiten aan de replica van de grot van Lourdes steken we een klein kaarsje op maar weigeren pertinent daarvoor de gevraagde vijf euro te betalen... dat is er los over! Elles ont quand même exageré, hein (zie dag 5 – 8 april).

We lopen nog verder de stad in en genieten van “le vieux Nevers”.  Onze rugzakken zijn aanzienlijk lichter dan bij het vertrek... tijd dus om terug wat aan te vullen.  Bij Intersport kopen we elk een korte wandelshort. Nu hopen dat het weer ook nog mee wil.  Het is wel droog maar écht warm is het niet.

 

Vlakbij ons huisje duiken we nog een gezellige bar binnen om ons bezoek aan Nevers af te sluiten.  De selectie Belgische bieren is ronduit indrukwekkend. Koken doen we gezellig thuis. Wilma en Gerry zijn ondertussen ook aangekomen.  We keuvelen nog wat en ronden de dag af rond middernacht.