Onderaan een speciaal bericht voor "de mannen van den hof".


Talent is useless without training, thank God.

Mark Twain


8 May 2015

Distance today

Total distance

Weather


Day 35

29 km

947 kmPrevious daily reports: click Belgium, France, Spain.


Sleeping: Chez Bernie, Marsac.


Route

  • La Souterraine
  • Chamborand
  • Bénévent L'Abbaye

Aan een ontbijttafel zitten met acht... je zou denken een gezellige boel. Toch is het stil, we kijken allemaal angstvallig naar de donderwolken die boven La Souterraine hangen. Ze hadden het voorspeld en het zal ook zo worden. Acht mei is een feestdag in Frankrijk... de wapenstilstand van de tweede wereldoorlog wordt hier nog gerespecteerd.  Aan alle monumenten op alle dorpspleinen worden bloemen neergelegd.... en verder... wel verder is alles doods en natuurlijk gesloten.  Jour férié, oblige. We vinden bij het buitenwandelen van la Souterraine toch een bakker die ons een baguette kan verkopen en lopen richting Marsac. Na nog geen uurtje moeten we stoppen om onze poncho’s over te smijten. Even verderop schuilen we onder een bruggetje. Het giet.

 

De dolmen van Saint-Priest-la-Feuille laten we letterlijk en figuurlijk links liggen. Het ding ligt van de route en het regent. Op het pad dat verderloopt naar Chamborand ontmoeten we Jean-Marie. Hij is de Franse pelgrim die vertrok vanuit Mulhouse.  Deze goedlachse pater Pio look-a-like vertelt ons gezapig héél zijn levensverhaal en stelt ons gerust wat het weer betreft: “Alles wat uit de hemel valt is gezegend!” Awel merci.
In Chamborand bezoeken we de kleine kerk in een niet te bepalen neo-stijl.  De zwaluwen nestelen gewoon binnen in de kerk....Het weer wordt eindelijk beter.  Jean-Marie becommentarieert het weer met een gezegde uit de Elzas: “Straks wordt het nog zo warm dat de slakken gaan blaffen!” Schitterend!  Aan een kleine vijver heeft men een picknickplaatsje gemaakt. We eten samen met Gerry en Wilma.  We stoppen nog even aan een molen met een enorm meer. Het is nu ronduit warm. Eindelijk.


In Bénévent l’Abbaye staat een enorme romaanse abdijkerk die echt de moeite is.  De zuilen zijn  afgewerkt met schitterende kapitelen. In één van de zijbeuken is een zone afgebakend met stoelen omdat men vreest dat een stuk van het plafond naar beneden zal komen. Voor de keer dat er een kerk open is, moet men blijkbaar serieus opletten.  Is het inderdaad zo dat alles wat uit de lucht komt gevallen gezegend is?

In Marsac hebben we een gîte waar we met ons vijfjes gaan overnachten.  Volgens onze gids zijn er allerhande winkels, resto’s en cafeetjes. De meeste zaken zijn gesloten maar we vinden er toch één die om 17 uur zal openen! Oef.

 

 


Voor de mannen van den hof:

2 lange baren, 7 haagscharen, 2 blazers, de stelling, de camion, klein "otoske", tweetakt, 3 waaiers en een pak zakken...

en héél héél veel courage.